Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Робота в Польщі для українців з дітьми – що пропонують та які умови

Розповідаємо, на яку роботу можуть розраховувати українці, які виховують маленьких дітей

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці з дітьми в Польщі мають право працювати дистанційно

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Польщі багато українців, які наразі шукають роботу. Серед них також є батьки, які виховують маленьких дітей та задаються питанням: на кого залишити дитину?

Сайт Pro Гроші розповідає, на яку роботу можуть влаштуватися українці з дітьми та за яких умов.

Українці, які виховують маленьких дітей та переїхали жити до Польщі, мають право працювати дистанційно. Роботодавець, який бере на роботу таку людину, зобов'язаний забезпечити працівника усім необхідним.

Дистанційна робота в Польщі

Ще в період пандемії дистанційна робота в Польщі почала набирати обертів. Українці, які наразі проживають в Польщі з маленькими дітьми, мають можливість працювати дистанційно, але це стосується не кожної родини.

Зробити це можна за таких умов:

  • дитині повинно бути не більше 4 років;
  • людина повинна працювати в тому напрямку, де можлива віддалена робота;
  • працювати необхідно за трудовим договором.

Тобто, якщо дитина старша за цей вік, або ж людина працює фізично на якомусь підприємстві, то віддалена робота для таких українців не передбачена. Такі положення передбачені у польському трудовому кодексі. Також роботодавець повинен покрити всі витрати при переході на дистанційний формат роботи.

Чи можуть відмовити у дистанційній роботі

Роботодавець може відмовити у дистанційній роботі тільки у випадку, якщо на посаді, де наразі працює людина, не передбачений віддалений формат роботи. Після пандемії роботодавці почали одразу повідомляти нових працівників про можливість переходу на дистанційну роботу.

Також на віддалену роботу можуть розраховувати такі люди:

  • які доглядають дитину або людину з інвалідністю;
  • які доглядають вагітну жінку.

Згідно трудовому кодексу жоден роботодавець не може примусити співробітника працювати віддалено, це можливо лише у випадку форс-мажорних обставин (епідемія, надзвичайна ситуація або неможливість забезпечити безпеку праці на робочому місці). Проте, якщо людина підходить за всіма критеріями для дистанційної роботи, а їй відмовляють, то варто написати скаргу на роботодавця.

Раніше ми писали, яку роботу та зарплату пропонують українцям в Польщі. Також ми розповідали, які фрази допоможуть знайти роботу в Польщі. Більше про закордонне життя українців читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.