Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рівень зарплати може "пробити дно" – скільки отримують навіть затребувані фахівці

Зарплати в Україні продовжують падати, навіть у найбільш затребуваних працівників

Колаж: Pro Гроші

Зарплата українців продовжує знижуватися, оклади урізають до 50%

Колаж: Pro Гроші

У вересні чимало українських компаній вкотре знизили заробітні плати співробітникам. В середньому падіння відбулося до 50%, порівнюючи з травневими окладами.

Такі дані наведені в дослідженні порталу grc.ua, передає Фокус.

Згідно з моніторингом, більше половини професійних сфер в минулому місяці спромоглися утримати зарплати на колишньому рівні чи навіть трохи їх збільшити. Проте іншим довелося урізати виплати навіть найбільш затребуваним фахівцям.

Йдеться про такі сфери діяльності як ритейл, готельно-туристичний бізнес, ресторанне обслуговування тощо. Всі ці професії лідирують у рейтингу затребуваності, у той же час, працівники галузей отримують одні з найменших зарплат – максимум 17 000 грн.

Зниження окладу у вересні зачепило професійні сфери, які раніше називали високооплачуваними. Мова йде про сектор інформаційних технологій, де відбулося незначне просідання окладів. ІТ-спеціалісти у вересні в середньому отримали на 0,75% менше, ніж у серпні. Цифра виглядає смішно, якщо порівняти зі змінами у сфері менеджменту. Ще місяць тому середня зарплата директорам становила близько 80 000 грн, у вересні за відкриту вакансії пропонували на 40% менше.

А консалтингова сфера у питанні зарплатні взагалі просіла на 50%. Середній оклад працівників зменшився з 58 000 до 28 000 гривень. Невеликі, проте відчутні просідання відбулися у сферах будівництва та нерухомості, маркетингу та реклами, а також у бухгалтерському середовищі.

Динаміка підвищення окладів

Незважаючи на всі тимчасові фінансові незручності, сфера працевлаштування в Україні намагається утримати робітників на посадах, щоб підтримувати економіку держави. Тож у кількох секторах виплати навіть збільшили. Йдеться про автомобільний бізнес, мас-медіа та управління персоналом. Робітники в середньому отримали від 30% до 35% надбавок за вересень.

Що стосується найменших окладів, їх, що логічно, отримують студенти та працівники без досвіду роботи. Згідно з дослідженнями, вони можуть сподіватися на 10 тисяч грн. Зважаючи на невпинний ріст вартості необхідних для життя послуг і товарів, такий дохід вважається мізерним і не вартим виконання посадових обов’язків.

За оцінкою Державної служби зайнятості, станом на вересень поточного року в Україні офіційно зареєстровані близько 260 тисяч безробітних. При цьому зріс попит на кваліфікованих працівників, як от водіїв та інженерів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як не залишитися без роботи під час війни. Також ми повідомляли, що у Державному центрі зайнятості назвали кількість безробітних.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.