Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Топові професії в Україні: хто точно не залишиться без роботи у 2023-му

Розповідаємо, що буде з ринком праці у 2023 році та які професії будуть актуальними

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які професії будуть актуальними у 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після початку війни Росії проти України, на ринку праці відбулися зміни, наразі роботодавці шукають фахівців в конкретних галузях, тому не всі спеціалісти затребувані. Однак, які професії будуть актуальними у 2023 році?

Про це повідомляє експерт ринку праці Сергій Марченко.

Що буде з ринком праці у 2023 році

Актуальними будуть професії у сфері будівництва, логістики, інжинірингу та проєктування. Також попит матимуть професії, пов'язані з ІТ-галуззю. Фахівці в будівельній сфері однозначно будуть затребуваними, тому що багато чого треба буде відбудовувати. Наприклад, інфраструктурні об'єкти, житло, комерційну нерухомість.

Експерт зазначив, що через проблеми з авіасполученням та морським сполученням буде попит на наземну логістику, залізничні перевезення, перевезення вантажними автомобілями. А щодо фахівців ІТ-сфери, то вони будуть затребуваними завжди.

Зарплати бюджетників скоротять

У 2023 році уряд планує зменшити посадові оклади працівників бюджетного сектору. В Україні будуть здійснювати посилену фіскальну політику, тобто очікується збільшення податкових надходжень у державний бюджет.

Загальне скорочення зарплатного фонду становитиме 27%. Економію зможуть здійснити двома шляхами: перший – зменшенням номінальних зарплат окремих категорій працівників у секторі, другий – скороченням кількості співробітників в організаціях, тобто звільненням людей.

Що буде з зарплатами вчителів у 2023 році

Нова постанова уряду відтерміновує початок дії норми, за якою з 1 січня 2023 року мінімальний розмір ставки зарплати вчителя мав би становити 4 розміри прожиткового мінімуму.

Отже, згідно з законом про держбюджет, прожитковий мінімум з 1 січня 2023 року становитиме 2 684 грн.

Наразі зарплата вчителів залежить від ставки, доплат і надбавок. Ставка формується на основі єдиної тарифної сітки, визначеної Кабміном у 2002 році. Посадовий оклад першого тарифного розряду зараз становить 2 893 грн. Вчителі мають від 10 до 14 розрядів, залежно від категорії.

Раніше ми розповідали, яку зарплату отримують мобілізовані військові в Україні. Також ми писали, що відбувається з зарплатами українців. Більше про те, яким буде 2023 рік для українців, читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.