Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок праці у 2023 році зміниться – кому та за що платитимуть більше

Далеко не всі підприємства відновили свою роботу після початку війни Росії проти України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На ринок праців впливає війна

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні зростає попит на фахівців без досвіду праці. Роботодавці готові навчати нових співробітників. Однак, якщо у вас багато досвіду, то платити вам велику зарплатню ніхто не буде. Крім того, у деяких сферах різко впала кількість вакансій, і українці будуть змушені змінювати професії.

Про це повідомляє UBR.

Працевлаштовуючи та навчаючи новачків замість наймання досвідчених фахівців, компанії також можуть заощадити. Працівники повинні освоювати нові навички, які продиктовані реаліями воєнного часу. Так, у "ІТ-Інтеграторі" у 2022 році відкривали нові напрямки діяльності у сфері оборонного замовлення.

Що буде з ринком праці

Раніше ми писали, далеко не всі підприємства відновили свою роботу після початку війни Росії проти України, також вже кінець року, тобто час підбивати підсумки. Це означає, що певна кількість людей може залишити свої робочі місця внаслідок скорочень.

Також на це впливає ситуація з відключенням електроенергії в Україні. Не всі компанії можуть забезпечити безперебійну роботу, а грошей на збереження персоналу витрачається чимало. Наразі кількість запропонованих вакансій скоротилася втричі, а ось претендентів на робоче місце стає все більше.

Ринок праці буде зазнавати певних змін, але багато чого залежатиме від самих людей. Варто змінювати підходи в пошуку роботи, перекваліфіковуватися, якщо потрібно, та дивитися на ті сфери, де більше вакансій, наприклад, ритейл або продажі. Людям потрібно освоювати нові вміння, тоді проблем з працевлаштуванням майже не буде.

Як знайти нову роботу, не звільняючись зі старої

Керівництву краще не казати про те, що ви збираєтеся шукати нову роботу, й ось чому:

  • вам можуть одразу вказати на двері;
  • вам можуть знайти заміну ще до того, як ви звільнитесь;
  • ви можете самі передумати звільнятися.

Але якщо ви вже на 100% впевнені, що отримаєте заповітну посаду в іншій компанії, попередьте роботодавця про звільнення хоча б за два тижні. Не треба розповідати свої плани колегам, адже про цей секрет можуть дізнатися всі інші.

Також варто зробити своє резюме невидимим, тобто так, щоб його міг бачити роботодавець, на чию вакансію ви відгукнулися. До звільнення нікому не кажіть про свої майбутні плани. Після вдалих пошуків варто достойно піти з попереднього місця роботи та аргументувати свій вибір.

Раніше ми розповідали, де українцям пропонують тисячі вакансій. Також ми писали, що буде з зарплатами у 2023 році. Більше про те, яким буде 2023 рік для українців, читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.