Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ринок фрилансу зростає – на яких фахівців більший попит

Розповідаємо, хто частіше звертається до фриланс-фахівців та які послуги замовляють найбільше

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фахівці, які користуються попитом на ринку фрилансу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зазвичай на фрилансі замовляють проєкти компанії e-commerce та торгівлі, IT, консалтингу та сфери надання послуг. Наразі, порівняно з 2021 роком, попит на послуги фриланс-фахівців зріс на 30%.

Про це повідомляє фриланс-біржа Freelancehunt.

Сезонність на фрилансі спостерігається з початку жовтня до середини квітня. Лише за першу половину жовтня 2022-го кількість виконаних фриланс-проєктів збільшилась на 38%. Зазвичай такий формат співробітництва підходить ФОПам або компаніям, в яких працюють від 2 до 50 осіб. На фрилансі лише 4,1% великих компаній, які готові співпрацювати на проєктній основі.

На яких фриланс-фахівців більший попит

62,1% підприємств замовляють послуги у кількох категоріях, що дозволяє виконувати різнопланові завдання та не наймати спеціалістів у штат.

Більше замовлень надходить від компаній:

  • e-commerce та торгівлі – 22,7%;
  • IT-компанії – 18,7%;
  • веб-студії – 13,6%;
  • консалтингу та сфери послуг – 12,1%.

9,6% представників стартапів звертаються за допомогою до фриланс-фахівців, ще 8,1% агенцій з маркетингу та 6,1% зі сфери дизайну. Половина таких замовників звертаються за допомогою до фрилансерів щонайменше 1 раз на місяць, також є замовники, які працюють тривалий час лише з одним фахівцем.

Категорії, які користуються більшим попитом:

  • програмування – 22,5%;
  • дизайн – 21,1%;
  • робота з текстами – 16,8%;
  • просування – 8,5% та послуги – 7,9%.

Найчастіше представники бізнесу звертається до фрилансерів у пошуку спеціаліста для виконання конкретного завдання, тому що не хочуть перенавантажувати своїх співробітників додатковою роботою.

Раніше ми розповідали, що краще обрати, фриланс чи роботу у штаті. Також ми писали, яку групу ФОП обрати для роботи на фрилансі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.