Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фриланс чи робота у штаті: що вибрати під час війни

Ми зібрали мінуси та плюси двох напрямків, аби ви зробили самостійний вибір

Колаж: Pro Гроші

Більшість молодих спеціалістів обирають фріланс

Колаж: Pro Гроші

Сучасний ринок праці змінюється майже щодня. Кожен може вибирати для себе найзручніший варіант роботи. Останнім часом українці все більше стали займатися фрилансом, однак є і ті, хто впевнений, що працювати у штаті куди вигідніше.

Ми допоможемо вам розібратися, що саме обрати під час війни.

Що таке фриланс

Фрилансер – вільнонаймана людина, яка самостійно шукає собі проекти для роботи. Сам фриланс повністю побудований на клієнтській роботі. Тут потрібно вміти спілкуватися, знаходити роботу, розуміти клієнтів та їхні запити. Можна знайти замовлення під будь-які навички. А якщо у вас їх немає, то ви можете опанувати нову спеціальність.

Плюси фрилансу

  • Гнучкий заробіток

Прибуток — це середній чек, який помножений на кількість клієнтів, від чого віднімають витрати.

  • Фрилансер сам відповідає за результат

Людина на фрилансі сама обирає те, чи збільшувати чек, чи збільшити кількість клієнтів, чи знайти складніше та дорожче замовлення.

  • Фрилансеру зручно працювати з іноземними клієнтами

Виконати замовлення для бізнесу у США набагато легше, ніж офіційно влаштуватися на роботу в американську компанію.

  • Не треба глибинних знань

Здебільшого роботи фрилансера полягає в тому, щоб лагодити те, що погано працює. Доволі рідко бувають такі проекти, де потрібно все робити з нуля.

  • Можна працювати будь-де

У фрилансерів вся робота виконується онлайн. А це значить, що у вас немає обовʼязкової привʼязки до якогось місця. Це здебільшого найбільше і подобається людям, які займаються таким напрямком, адже більшість переїхали за кордон чи працюють в межах держави, але з того міста, де їм комфортно жити.

Мінуси фрилансу

  • Немає стабільності

Сьогодні ви можете з самого ранку і до пізнього вечора бути в роботі, а от завтра ні, адже проектів поки немає. Це все дуже залежить від дисципліни.

  • Неприємні сюрпризи

Фрилансера наймають, щоб полагодити форму реєстрації на сайті — це одна задача. Але занурившись у код, людина розуміє, що переписувати доведеться майже всю серверну частину, бо всі реєстрації фіксуються неправильно.

Особливості роботи найманого працівника

Коли ви найманий працівник, то ви відразу потрапляєте в коло однодумців. Також вам відомо, коли ви отримаєте зарплату, які будуть податки, які перед вами стоять задачі і тд.

Плюси найму

  • Стабільність

Ви постійно будете знати, коли отримаєте зарплату та знаєте про те, які задачі перед вами стоять. Адже здебільшого роботодавці наймають людей конкретного напрямку.

  • Легше потрапити до великого бізнесу

Великі компанії теж шукають працівників у штат. Тому це найпростіший спосіб потрапити до великих компаній.

Мінуси найму

  • Майбутнє в чужих руках

Ви не контролюєте своє майбутнє. Сьогодні ви ще прекрасно працювали на своїй посаді, а вже завтра вас можуть звільнити, а весь дохід пропаде.

  • Складно поєднувати різні роботи

В середньому робочий графік від 8 до 10 годин. Такий графік забирає у людини всю силу. Саме через це у вас не вистачить зусиль на ще одну роботу.

  • Багато формальностей

Звітності, meeting calls, робота в CRM-системі. Ці формальності заважають роботі. Однак, якщо ви звичайний працівник, то вплинути на це у вас не вийде.

Що вибрати?

Цей вибір ви маєте зробити самостійно. Однак:

  • якщо у вас є досвід, портфоліо, а також ви хочете стабільність та працювати над дуже схожими задачами – підійде найм;

  • якщо вас не лякає відповідальність, а ще ви зможете самостійно коригувати свій дохід – підійде фриланс.

Раніше ми писали про те, в яких містах найбільше вакансій та найменша конкуренція. Сайт Pro Гроші також називав три сфери, в які найчастіше йдуть українці і заробляють до 45 тис. грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.