Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Законний фріланс: яку групу ФОП обрати

Щоб обрати для себе групу ФОП, потрібно зважати на вид діяльності

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як обрати групу ФОП

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні станом на початок жовтня зареєстровано майже 2 мільйони фізичних осіб-підприємців. Водночас, з початку року їхня кількість значною мірою не змінилась. Така форма підприємництва доволі зручна — особливо у питаннях податків, адже здебільшого ФОП платить їх набагато менше, ніж найманий працівник.

Pro Гроші розповідає, яку групу ФОП краще обрати та які податки сплачує кожна з них.

Умови роботи для різних груп

На 1-й групі ФОП може займатися тільки роздрібною торгівлею на ринку й надавати побутові послуги лише населенню. Водночас, таким підприємцям не треба використовувати РРО.

На 2-й групі вже можна займатися виробництвом, продавати товари, вести ресторанний бізнес, надавати послуги. Останні можна надавати лише населенню і платникам єдиного податку.

3-я група ФОП може займатися виробництвом і продажем товарів, провадити діяльність у сфері ресторанного бізнесу, надавати послуги будь-яким контрагентам.

4-а група ФОП – це фермери. Вести діяльність на спрощеній системі можуть лише в межах фермерського господарства сімейного типу. Голова фермерського господарства – член сім'ї, визначений договором (декларацією) про створення такого господарства, він і реєструється ФОП.

Сплата єдиного податку

Щоб розуміти, які податки сплачує ФОП, треба враховувати кілька значень – мінімальну зарплату і прожитковий мінімум. Так, з 1 жовтня мінімалка в Україні становить 6 700 грн, а прожитковий мінімум для працездатної людини – 2 600 грн.

Група ФОПСтавкаПеріодичність сплати ЄП у 2022Строк сплати
I групадо 10% від прожиткового мінімуму для працездатних осібРаз на місяць – 260 грнДо 20-го числа поточного місяця
II групадо 20% від мінімалки1340 грн
III група5% від доходу — неплатники ПДВ, 3% від доходу — платникиРаз на кварталПротягом 10 днів після останнього дня подання декларації з ЄП
IV групаI кв. — 10%;
II кв. — 10%;
III кв. —50%;
IV кв. — 30%
Раз на квартал

Самостійно обчислюєте суму податку станом на 1 січня. Протягом 30 к.днів після закінчення кварталу.

У ФОП-фермерів об'єкт оподаткування — земельні площі, база оподаткування — нормативна грошова оцінка землі з урахуванням коефіцієнта індексації.

Також підприємці-єдинники сплачують ЄСВ раз на квартал, навіть якщо не отримують доходу. З початком повномасштабного вторгнення Росії, в Україні підприємці можуть не платити ЄСВ.

Мінімальний платіж із внеску — 22% від мінімальної зарплати (1 474 грн) треба сплатити після закінчення кварталу протягом 19 днів.

Ліміти доходу

У Податковому кодексі зазначено, що для 1–3 груп єдиного податку встановлений ліміт доходу на рік, після перевищення якого треба перейти на вищу групу, а з 3-ї — на загальну систему.

Ліміт доходів для різних груп:

  • 1 група – 167 розмірів мінімальних зарплат (1 118 900);
  • 2 група – 834 мінімалки (5 587 800);
  • 3 група – 1167 мінімалок (7 818 9000.

Тож, підсумовуючи вищенаписане – обирати групу ФОП треба, враховуючи вашу діяльність та напрям, у якому ви збираєтесь розвиватися надалі.

Нагадаємо, редакція Pro Гроші поспілкувалася з людьми, які нещодавно зареєструвалися як ФОП, а також з молодшим юристом, і дізналася, які проблеми виникають найчастіше, чому, і як їх вирішити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.