Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Про це знають не усі: як українцям збільшити страховий стаж у період без роботи

У Київському міському центрі зайнятості пояснили, який запис у трудовій книжці обов'язково потрібно робити практично усім громадянам

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Навіщо записувати у трудову книжку період виплат допомоги по безробіттю

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Трудова книжка — це документ, у якому є записи про працевлаштування громадянина. Однак туди ж можуть вносити період одержання українцями допомоги по безробіттю.

Про це розповіли у Київському міському центрі зайнятості розповіли

Зазначається, що інформація про періоди, коли громадянин користувався виплатами допомоги у зв'язку з безробіттям, надаються до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру. Зміни до електронної трудової книжки здійснюються в онлайн формі.

"Посадова особа центру зайнятості робить у трудовій книжці безробітного запис про початок, поновлення, скорочення та припинення виплати допомоги по безробіттю. А в разі припинення виплати усі записи, внесені до трудової книжки, засвідчуються ще й особистим підписом посадовця та печаткою центру зайнятості", — йдеться у повідомленні.

У столичному центрі зайнятості зауважили, що відповідна умова визначена у пункті 27 Порядку надання допомоги по безробіттю. Порядок затвердив Кабмін у червні 2022 року.

До того ж період виплати допомоги по безробіттю зараховується до страхового стажу. Його враховують коли обчислюється майбутня пенсія громадянина України.

"Центри зайнятості також видають на вимогу людини довідку про нарахування допомоги по безробіттю", — додають у Київському міському центрі зайнятості.

Чи можна підтвердити робочий стаж без трудової книжки

Якщо громадянин України втратив цей документ під час подій повномасштабної війни Росії проти України, то підтвердити свій стаж людина може за допомогою свідків. Цією процедурою можна скористатися, якщо підприємство, установа, організація або їх правонаступники розташовані:

  • на тимчасово окупованій Росією території України;
  • у районі проведення АТО або здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі та стримування збройної агресії Росії;
  • на територіях територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або перебувають/перебували в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Також покликати на допомогу свідків можна й тоді, якщо майно чи документи людини на території України пошкоджені чи знищені внаслідок воєнних (бойових) дій. Однак для цього потрібно мати за умови документальне підтвердження пошкодження чи знищення майна або документів.

Раніше ми пояснювали, як українці через одну помилку втрачають робочий стаж. Також ми писали, хто з українців вже зараз може отримати від 5 до 15 тисячі доларів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.