Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Потрібно знати всім українцям: що змінилося у трудовому законодавстві через війну

Розповідаємо, з якими змінами та оновленнями у трудовому законодавстві стикнулися українці з початку повномасштабного вторгнення

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Зміни в трудовому законодавстві, що почали діяти в умовах війни

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Через повномасштабну війну деякі аспекти законодавства, що стосуються трудової діяльності, довелося підлаштувати під вимоги часу. Частина змін і поправок стала тимчасовою, тобто діє тільки в період воєнного стану. Через це виникає багато спірних питань і в роботодавців, і у працівників.

Про це розповіла радниця юридичної фірми Asters Інеса Летич.

Топ питань про роботу під час війни

  • Випробувальний термін для ВПО при працевлаштуванні

В особливий період випробувальний термін можна встановлювати для будь-яких категорій громадян. Водночас відповідно до статті 26 Кодексу законів про працю України, у мирний час ВПО заборонено брати на посади з випробувальним строком.

  • Атестація робочих місць за умовами праці

Згідно з пунктом 4 Постанови КМУ "Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці", результати раніше здійсненої атестації діють протягом воєнного стану та впродовж шести місяців після його завершення. Тобто під час війни необов’язкового проводити цю процедуру, хіба що за погодженням профспілки та роботодавця.

  • Невикористана відпустка військовослужбовців

Якщо співробітник, якого мобілізували, мав дні щорічної невикористаної відпустки, він має право після повернення зі служби взяти час на відпочинок. Існує стаття 12 Закону "Про відпустки", що дає змогу керівництву відмовити працівникам в наданні заслужених днів відпустки в особливий період. Але вони не зникають, а переносяться до завершення воєнного стану.

  • Відомості про період військової служби у трудовій книжці

Немає нових вимог чи вказівок про обов’язкове внесення записів у трудові книжки про період військової служби мобілізованого персоналу. Адже за українцями зберігаються робочі місця за умови призову, тобто трудові відносини не припиняються.

  • Понаднормова робота під час дії воєнного стану

Сам факт війни не є приводом застосовувати надурочні роботи. Відповідно до статті 62 КЗпП необхідність понаднормової праці передбачена тільки у виняткових випадках. Йдеться про максимально допустиму норму – 120 годин на рік і плюс 4 години протягом двох днів підряд.

Як українцям відновити трудову книжку

Раніше ми повідомляли, що втрата такого важливого документу в особливий період – звична справа. Але й відновлення не вимагає важких і довготривалих дій. Всі відомості про громадянина зберігає Пенсійний фонд, а з 2000 року на основі цих даних формуються електронні трудові книжки.

Щоб отримати новий документ, потрібно звернутися до відомства через офіційний портал або мобільний додаток. Алгоритм такий:

  • авторизуватися в обраному е-сервісі за допомогою електронного підпису або BankID;
  • обрати меню "Комунікації з ПФУ";
  • клікнути на кнопку "Запит на отримання електронних документів";
  • обрати варіант "Витяг з ТК";
  • заповнити всі додаткові поля, підписати та відправити звернення.

Зауважимо, вказаний спосіб підходить не для всіх українців. Аби процедура минула успішно, важливо, щоб у минулому ви подали скан-копії всіх документів до електронного порталу.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що техногіганти запропонували величезні зарплати за роботу зі штучним інтелектом. Також ми повідомляли, що IT-спеціалісти більше не потрібні та розповідали, чому в Україні їх масово звільняють.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.