Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Польща готує низку змін у Трудовому кодексі – що потрібно знати українцям

Нововведення будуть стосуватися працевлаштування іноземців, зарплат та відпусток

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Польща запровадила низку змін в трудових відносинах

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українцям у Польщі потрібно знати, що в цій країні у 2023 році планують низку змін до трудового кодексу. Вони стосуватимуться, зокрема, працевлаштування іноземців та зарплат.

Про це повідомляє видання Ukrainianinpoland.pl.

Нові правила віддаленої роботі

В Трудовому кодексі Польщі вирішили офіційно закріпити віддалену роботу, але на чітко окреслену кількість днів у році. Вона може бути у одній із таких варіацій:

  • Właściwa – яка виконується повністю або частково поза робочим місцем;
  • Віддалена робота за ініціативою керівника – на це мають бути серйозні причини, такі як епідемія чи пандемія.
  • Епізодична віддалена робота – за бажанням працівника, якщо йому потрібно доглядати хворого родича тощо. В цьому випадку можна працювати віддалено не більше, ніж 24 дні на рік.

При цьому роботодавець забезпечує працівника усім, що йому потрібно для роботи (у перших двох випадках із переліку). А також платить за комунальні послуги, які потрібні для виконання дистанційної роботи.

Крім того, в Польщі передбачать можливість віддаленої роботи для батьків, які виховують дитину до 8 років. При цьому роботодавець не може змушувати працівника виконувати роботу у нічний час або відправляти у відрядження – такі варіанти можливі лише за взаємною згодою.

Перевірки тверезості робітників

Ще одне нововведення в Польщі, яке має з'явитися у 2023 році. Будуть перевіряти як тих, хто працює стаціонарно, так і тих, хто працює віддалено.

Але є важливий нюанс – проводити перевірки на тверезість можна буде лише за умови, що це закріплено у груповому договорі, в правилах трудового розпорядку або про це повідомлено заздалегідь.

У правилах перевірки тверезості повинні бути перераховані: тип обладнання, за допомогою якого виконується перевірка, періодичність та час перевірки. Станом сп’яніння вважається той випадок, коли коли концентрація алкоголю перевищує 0,25 мг в 1 дм3 повітря, що видихається. Працівнику, який з'явився п'яним на роботі, загрожуватиме покарання у вигляді догани або навіть звільнення.

Нові правила відпусток

Зміни стосуватимуться декретної відпустки, відпустки по догляду та відпустки у випадку форс-мажорних обставин

За новими правилами декретна відпустка збільшиться з 32-34 тижнів до 41-43 тижнів. А кожен з батьків матиме 9 тижнів декретної відпустки без права передачі (до цього батько дитини мав право піти у декрет на 2 тижні).

Якщо йдеться про відпустку по догляду, то тут передбачені такі зміни:

  • Особі, яка бажає взяти таку відпустку, буде надано 5 днів на календарний рік.
  • Дні цієї відпустки не будуть вираховуватися з відпустки за бажанням працівника.
  • Відпустка не буде оплачуваною.
  • Працівник повинен подати заяву про вихід на таку відпустку за 3 дні до її початку.

Якщо йдеться про відпустку за форс-мажорними обставинами, то роботодавець має передбачити для свого працівника два додаткові вихідні на рік. При цьому такі вихідні не повинні вираховуватися з загальної відпустки. Працівник матиме право на 50% заробітної плати за ці дні. Важливим уточненням є те, що форс-мажорні випадки можуть стосуватися виключно родини (наприклад, хвороба члена сім'ї або нещасний випадок).

Зміни у працевлаштуванні іноземців

З січня 2023 року працевлаштування іноземних робітників повинно повністю відбуватися в електронному вигляді. Завдяки цьому можна буде, отримати дозвіл, працевлештуватися та отримати трудовий договір у електронному вигляді.

Крім того, в межах цієї поправки буде створено спеціальну базу заробітних плат. За допомогою цьому планується запобігти випадкам, коли іноземці отримують меншу заробітну плату, ніж їхні польські колеги, виконуючи одну й ту саму роботу.

Зміни також передбачають, що буде спрощено процедуру видачі дозволу на подальше виконання роботи.

Мінімальна зарплата

В Польщі із січня 2023 року зріс рівень "мінімалки". За трудовим договором вона становить 3490 злотих на місяць. А вже у липні очікується нове зростання – до 3600 злотих.

Якщо говорити про договір доручення, то тут теж очікується зміна два рази. З 1 січня 2023 року мінімальна ставка становить 22,80 злотих. А починаючи з 1 липня 2023 року мінімальна ставка за цим договором становитиме 23,50 злотих.

Раніше ми розповідали, які українські фахівці будуть затребувані в Польщі у 2023 році. Також ми писали про те, що українці в Польщі масово втрачають статус тимчасового захисту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.