Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці в Польщі масово втрачають статус тимчасового захисту: що сталося

Існує єдина законна підстава позбавити українців статусу UKR

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці в Польщі можуть втратити статуc UKR

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці, які приїхали у Польщу та отримали статус тимчасового захисту, все частіше скаржаться на його скасування. Зазвичай подібне стається через технічний збій або одноразовий виїзд з території держави більш ніж на 30 днів.

Що робити у випадку анулювання UKR, повідомляє посольство України в Польщі.

Відповідно до законодавства, існує лише одна законна причина позбавлення статусу PESEL. Якщо ви випадково дізналися про анулювання, але не покидали територію Польщі, отже сталася технічна помилка, яку можна довести і виправити. За інформацією українського посольства, єдиною підставою для скасування є стаття 11 пункт 2 "Закону про Допомогу громадянам України у зв’язку із збройним конфліктом на території цієї держави" – якщо особа виїжджає з території Республіки Польща на термін понад 1 місяць.

Всі інші причини вважаються неправомірними. Варто звернутися до місцевої адміністрації (Urząd miasta/urząd dzielnicy, urząd gminy), яка займається питанням PESEL, та подати заявку на відновлення. Також можуть спричинити збій наступні чинники:

  • особа в'їхала в Польщу за внутрішнім паспортом або свідоцтвом про народження, а на території держави отримала новий паспорт;
  • людина в'їхала по закордонному паспорту, а в Польщі зробила інший;
  • особа в'їхала за закордонним паспортом, а виїхала за зробленим у Польщі документом.

Громадяни можуть дізнатися про проблему випадково, наприклад, якщо відвідали будь-яке офіційне відомство чи у випадку припинення виплати фінансової допомоги.

Що робити для відновлення статусу

Для початку визначте, що призвело до анулювання. Якщо можете довести не правомірність скасування статусу тимчасового захисту, варто зібрати беззаперечні докази цього. До прикладу, у разі перебування на території Польщі зберіть чеки з магазину, довідки про відвідування лікарів тощо. Тобто офіційні документи, на яких вказано дату.

Оновити втрачений UKR можна безкоштовно, але при перевищенні ліміту терміном 30 днів відновити статус дозволяють лише один раз. Запам'ятайте, отримавши виклик від ZUS (управління соціального страхування) щодо перевірки вашого перебування у Польщі, не варто ігнорувати його. Рекомендуємо прийти у період трьох днів з моменту отримання задля підтвердження перебування у країні.

Зауважимо, що нарахування фінансової допомоги можливе лише людям, які постійно проживають у Польщі. Тим, хто часто покидає державу, виплати можуть скасувати, хоч і не одразу. З часом українців зобов’яжуть повернути нарахування, а у випадку відмови влада Польщі скасує дозвіл на перебування в межах кордону.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що у Польщі масово припиняють виплати українцям. Також ми повідомляли, що через українсько-польський кордон знову не пропускатимуть деякий транспорт.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.