Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доплати за класне керівництво – які зарплати отримують вчителі у 2023 році

Розповідаємо, як вчителю стати класним керівником і як самостійно розрахувати рівень доплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За класне керівництво передбачені доплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Обов'язки класного керівника в школі – важливе та непросте завдання. Саме від цього педагога залежить значна частина організації навчального процесу та особистісного розвитку учнів. У класного керівника є чимало додаткових завдань, яких не мають інші вчителі. А тому українським законодавством передбачені доплати за їхнє виконання.

Pro Гроші розповідають, хто може стати класним керівником та які зарплати за це передбачені.

Які обов'язки у класного керівника та як ним стати

Насамперед потрібно розуміти, що класне керівництво – це не окрема посада, а додаткові обов'язки для педагогічного керівника. Класний керівник стає так званим менеджером класу, адже виконує такі завдання:

  • забезпечує громадський порядок та безпеку під час освітнього процесу;
  • створює взаємодію учасників освітнього процесу (учнів – вчителів, учнів – учнів, вчителів – батьків, батьків – адміністрації);
  • організовує та проводить позаурочну та культурно-масову роботу;
  • сприяє самореалізації та розвитку учнів;
  • є прикладом для наслідування.

Класним керівником може стати будь-який педагог школи з фаховою вищою освітою та відповідною професійно-педагогічною підготовкою. При цьому не важливо, яку саме посаду обіймає педагог. Він може викладати один із предметів чи займатися в школі організаторською роботою. Також класне керівництво може взяти на себе директор чи завуч.

Водночас важливо розуміти, що класне керівництво цілком добровільне. А тому, якщо вчитель не хоче брати на себе таку відповідальність, змушувати його не повинні.

Які доплати отримують класні керівники

Порядок розрахунку доплат вчителям за класне керівництво передбачений п. 36 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.1993 № 102 (далі – Інструкція № 102).

Відповідно до цього документу, вчителі, які взяли на себе обов'язки класного керівника, отримують такі доплати:

  • 20% ставки заробітної плати – у підготовчих, 1-4 класах;
  • 25% ставки заробітної плати – у 5-11 (12) класах.

Водночас у школах, де є класи-комплекти, у яких менш як 12 учнів (а у ПТНЗ – менш як 20), за класне керівництво нараховують 50% відповідних розмірів доплат.

Як розрахувати доплату за класне керівництво

Портал Бухгалтерія для бюджету та ОМС опублікував інструкцію, за якою можна самостійно провести розрахунок доплати за класне керівництво.

Наприклад, учитель має посадовий оклад за 13-м тарифним розрядом, що у 2023 році становить 6 567 грн. Його підвищили на 10% згідно з Постановою № 22. У результатів посадовий оклад у 2023 році в учителя становить 7 223,70 грн (= 6 567 грн × 1,1).

Далі вчителя з таким окладом призначили класним керівником у 10-му класі. У класі за списком – 30 учнів. У такому разі доплата вчителю за класне керівництво у 2023 році обраховується так:

  • 7 223,70 грн × 0,25 = 1 805,93 грн

Якщо у цьому класі учнів буде менш як 12, розмір доплати буде 50% від обчисленої вище суми, а саме:

  • 1 805,93 × 0,50 = 902,97 грн.

Тобто розмір доплат за класне керівництво залежить від основної ставки вчителя.

Раніше ми писали про те, який мінімальний та максимальний оклад вчителя у 2023 році. Також ми розповідали, чи підвищать зарплати вчителям в новому навчальному році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.