Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий навчальний рік в умовах війни — чи підвищать зарплати вчителям

З'ясовували, скільки коштів закладено до держбюджету на зарплати педагогів у 2023 році та чи зміняться виплати з початком нового навчального року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році вчителям зарплати не підвищуватимуть

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вже зовсім скоро розпочнеться новий навчальний рік. Однак, у 2023 році вчителі так і не дочекались підвищення заробітних плат.

Сайт Pro Гроші розбирався, що буде із зарплатами педагогів із вересня.

За словами міністра освіти Оксена Лісового, у 2023 році до держбюджету закладена на 20,5 млрд менша сума на зарплати вчителів, ніж торік.

"Державним бюджетом України на 2023 рік граничний обсяг освітньої субвенції, видатки якої спрямовуються на оплату праці педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, скорочено більш ніж на 20,5 млрд грн (19%) порівняно з 2022 роком", — зазначив міністр.

Чому зменшили видатки на зарплати педагогів

За його словами, суттєве зменшення видатків державного бюджету на 2023 рік на сферу освіти пов’язане з тим, що кошти в умовах воєнного стану насамперед спрямовуються на захист країни, збереження життя і здоров’я її громадян, а також через необхідність подолання наслідків, спричинених збройною агресією РФ.

"Щоб заохотити вчителів, керівники закладів освіти мають право встановлювати працівникам підвищені посадові оклади (ставки заробітної плати), надбавки і доплати за окремі види діяльності – у розмірах, визначених нормативними актами з оплати праці", — додав міністр.

Зарплата вчителів 40 тисяч гривень: що кажуть в Раді

Після перемоги над ворогом вчителям хочуть підвищити зарплати до рівня 40 тисяч гривень, але щодо цього питання "є складні наслідки",зазначив народний обранець, член комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій Сергій Колебошин,

Як повідомляється, чинна застаріла система оплати праці передбачає маленьку базову ставку та купу надбавок. Згідно з даними МОН, до середньої зарплати молодого вчителя на 2023 рік входить посадовий оклад 5,7 тис. грн і надбавки за престижність праці та за вислугу років – 1,9 тис. грн (разом). Тобто загалом 7,6 тис. грн. Тоді як середня зарплата в країні – 13,4 тис. грн, тобто майже вдвічі вища.

Зміна принципів нарахування заробітної плати вчителям – один з дев'яти ключових потоків діяльності МОН, про які розповів міністр освіти і науки Оксен Лісовий. Окрім цього, з його слів, у фокусі уваги дошкілля, початкова, базова школа, окремим блоком – старша школа та професійні ліцеї (разом, бо реформа одночасно змінить їх та дещо поєднає), вища освіта, позашкілля. А також євроінтеграція та цифровізація.

"Велику комплексну реформу, яку анонсував пан міністр, вже у серпні 2023 представить президент України, а почнеться вона у вересні, – розповів Сергій Колебошин. – Зарплата вчителів після перемоги обговорюється в розмірі 40 тис. грн. Цю суму я не вигадав, не взяв зі стелі. За нею – підрахунки. Але це не популістське легке рішення, адже за ним підуть і болючі, складні наслідки: сертифікація вчителів, скорочення мережі шкіл, "поріг" входу в професію (підвищення вимог до кандидатів на посаду вчителя), обмеження перебування директорів шкіл на посаді", – каже міністр.

Крім того, в Україні найнижча кількість годин на ставку серед країн Європи для вчителів – 18.

"Тож обговорюється перехід до 36 годин (це будуть не лише "горлові", а й підготовка до занять). А тому ніхто не зможе брати півтори ставки", - зазначив він.

Раніше ми розповідали, яким педагогам платять найбільше у 2023 році. Також ми писали, скільки заробляє молодий вчитель без категорії та стажу роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.