Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нова реальність на ринку праці: які незвичайні тенденції з'явилися під час війни

Ринок праці в Україні зазнав значних змін після початку повномасштабної війни

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні жінки почали частіше працювати на "чоловічих" посадах

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна в Україні неабияк вплинула на ринок праці. Однією з трансформацій є збільшення кількості жінок на посадах, які зазвичай асоціюються з чоловіками.

Про це стало відомо від Державної служби зайнятості на запит Економічної правди.

Внаслідок призову чоловіків на військову службу та змін у структурі попиту на працю, жінки активно займають вакансії, які раніше були традиційно пов'язані з чоловіками.

Однією з найбільш вражаючих статистичних даних є зростання кількості жінок у будівельній галузі. У 2023 році 38% усіх працевлаштованих на будівництві були жінками. Для порівняння у 2021 році цей показник був на рівні 20%. Українки не тільки обіймають посади будівельників, але також стають:

  • електрогазозварницями;
  • слюсарами;
  • електромонтерами;
  • водіями.

Аналогічні тенденції спостерігаються і в інших галузях, зокрема у добувній промисловості. За минулий рік 49% усіх працевлаштованих в цій галузі складають жінки, тоді як у 2021 році було 27%.

Державна служба зайнятості зазначила, що у 2023 році 664 тисячі осіб скористалися її послугами, з них 483 тисячі мали статус зареєстрованих безробітних. Через збільшення залучення жінок на ринок праці, 72% зареєстрованих безробітних складають українки.

У 2023 році загалом 240 тисяч людей знайшли нове робоче місце, з них 66% були жінки.

Яких робітників цінуватимуть найбільше у найближчі 10 років


Сучасні технології революціонізують ринок праці, знищуючи деякі професії та створюючі нові можливості. Для успішної адаптації до цих змін, важливо розвивати певні ключові навички, які будуть цінуватися упродовж наступних десяти років. Це стосується наступного:

  • критичне мислення;
  • гнучкість;
  • креативність;
  • технологічність;
  • навички віддаленої роботи.

У 2024 році основні галузі, які активно шукатимуть працівників, включають робочі спеціальності, медицину та фармацевтику, де попит на кваліфікованих співробітників залишатиметься стабільно високим.

Раніше ми повідомляли, кому роботодавці готові платити 500 000 грн на місяць. Також ми писали, що буде з зарплатами українців у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.