Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рекордна зарплата: кому роботодавці готові платити 500 000 грн на місяць

Показник середнього заробітку в Україні виріс на 27% минулого року, та чимало громадян отримують набагато менші суми

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні пропонували заробітну плату до 500 000 грн

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

З 1 січня 2024 року в Україні підняли мінімальну заробітну плату до 7 100 грн, а з квітня планують встановити показник на рівні 8 000 грн. Водночас деяким співробітникам на ринку праці пропонують набагато вищі суми.

Про це йдеться у підсумковій аналітиці за 2023 рік від Work.ua.

Згідно з дослідженням порталу вакансій, середня зарплата за минулий рік виросла на 27% – з 15 000 грн до 19 000 грн станом на грудень. Зрозуміло, що це загальний показник по Україні, отже є чимало пропозицій як з меншими потенційними доходами, так і з більшими у кілька разів.

Наприклад, рекорд 2023 року за рівнем заробітної плати становить межа від 250 000 до 500 000 грн. Саме стільки обіцяли директору із закупівель зернових та олійних культур на підприємстві. Вимоги до кандидата встановили відповідні:

  • як мінімум 2 роки досвіду на аналогічній посаді;
  • навички ведення документообігу;
  • вміння вести переговори та знаходити спільну мову з представниками бізнесу;
  • розуміння аграрного ринку та його специфіки тощо.

Що стосується регіонального різноманіття, то ситуація минулого року вразила: у Київській області включно зі столицею роботодавці розмістили таку ж кількість вакансій, як у 18 інших регіонах держави. Тобто орієнтовно третину всіх вакансій пропонували на Київщині.

Топ-10 вакансій з найбільшими зарплатами в Україні
Топ-10 вакансій з найбільшими зарплатами в Україні
Фото: Work.ua

На яку роботу важко знайти фахівців

Раніше ми розповідали, що в умовах війни спостерігаються проблеми з дефіцитом конкретних кадрів. Ця тенденція сформувалася з огляду на мобілізаційні процеси та масовий виїзд українців за кордон. У 2024 році ринок праці стикнеться з викликом – у різних сегментах не вистачатиме професійних фахівців.

Найбільший вплив відчує медицина та фармацевтика плюс робітничі спеціальності. Кадровий портал Work.ua провів дослідження та з’ясував, на які посади станом на початок року відгукнулася найменша кількість претендентів:

  • гастроентеролог;
  • лікар УЗД;
  • педіатр;
  • зубний технік;
  • ендокринолог;
  • пілорамник;
  • ендоскопіст;
  • сімейний лікар;
  • гірник;
  • тонувальник.

Тож можна очікувати, що попит на спеціалістів вказаних професій буде високим найближчим часом. Не виключено, що для мотивування людей відгукуватися на вакансії роботодавці піднімуть зарплатні пропозиції. Водночас не варто забувати про конкуренцію в областях і містах України: Київ, Харків та Вінниця залишаються лідерами за кількістю охочих знайти роботу, а Чернівці, Закарпаття та Херсон демонструють найменший рівень конкуренції.

Проблема з дефіцитом кадрів точно не торкнеться будівельної галузі та логістики. Хоч попит на посади досить високий, претендентів також вистачає. Це свідчить про хорошу відповідність між вимогами та заробітком, що приваблює шукачів роботи.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці за кордоном можуть заробляти до 150 тисяч грн і розповідав, де пропонують такі вакансії. Також ми повідомляли, хто з українців може отримати 13-ту зарплату.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.