Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Середня зарплата зросла до 19 000 грн: що відбувається на ринку праці України

Показники середнього заробітку не стоять на місці та поступово ростуть, особливо в економічно активних регіонах України

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні зросла середня зарплата, але більше платять на конкретних посадах

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Станом на грудень 2023 року середня заробітна плата в Україні збільшилася на 3%. Показник становить 19 000 грн, хоча є області, де рівень доходу вищий або нижчий. Наприклад, у Київському регіоні платять до 20 850 грн, а в Дніпропетровському – 18 000 грн.

Про це йдеться в аналітиці порталу Work.ua.

У лідерах за розмірами зарплати залишається Київ, Львів і Дніпро. Там приріст за грудень склав 850, 500 та 255 грн відповідно. Водночас у Харківській та Одеській областях нічого не змінилося, сума середнього доходу перебуває на рівні 17 500 грн та 18 000 грн.

Якщо говорити про конкретні вакансії, то лідерами за заробітком стали такі категорії:

  • топменеджмент, керівництво вищої ланки – 40 000 грн;
  • нерухомість – 35 000 грн;
  • продаж, закупівля – 25 000 грн;
  • маркетинг, реклама, PR – 22 500 грн;
  • управління персоналом – 22 000 грн.

Також вдалося визначити професії, де за довгий час заробітна плата навпаки знизилася. Це торкнулося страхування (-10%, з 22 250 грн до 20 000 грн) та юридичних спеціальностей (-2%, з 18 300 до 18 000 грн). Причиною може бути велика кількість пропозицій за грудень, що призвело до перенасичення на ринку та вимушеного падіння показників.

Плюс є кілька посад, де заробіток перевищує вказані суми. Але рейтинг очолюють фахівці не цивільних спеціальностей, а військових. Зокрема, стрільцям, мінометникам, операторам дронів пропонують від 70 000 грн на місяць, зв’язківцям – 60 000 грн. Власне, наявність на сайтах пошуку роботи цих вакансій і спричинила зростання показника середньої заробітної плати.

Якщо говорити суто про цивільні професії, то найбільше в останньому місяці 2023 року платили медіабаєрам (55 000 грн), водіям-міжнародникам (45 000 грн), рихтувальникам (40 000 грн).

Що буде із зарплатами у 2024 році

В Національному банку дали оптимістичний прогноз стосовно ситуації на ринку праці та доходів громадян цього року. На думку першої заступниці керівника НБУ Катерини Рожкової, підставою для подібних висновків є тенденція сповільнення у процесі пошуку кваліфікованих спеціалістів.

У 2023 році було важко знайти професіоналів своєї справи, оскільки наперекір бізнесу стала загальна мобілізація та масовий виїзд людей за кордон. Тож не виключено, що в наступні місяці, враховуючи дефіцит кадрів, підприємства будуть змушені підвищувати рівень заробітних плат для утримання на посадах висококваліфікованих осіб.

Зрозуміло, що так збільшаться видатки приватного сектору, але й виникнуть позитивні наслідки для економіки України. Адже чим вищі доходи громадян, тим активніші фінансові витрати, отже – більш істотні інвестиції з боку вітчизняних і міжнародних вкладників.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яких робітників цінуватимуть найбільше у найближчі 10 років. Також ми повідомляли, що українці за кордоном можуть заробляти до 150 тисяч гривень і розповідали, де пропонують такі вакансії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.