Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нова реальність на ринку праці: що відбулося з зарплатами українців у 2023 році

Пропонуємо дізнатися, на яких посадах українці отримують найменші та найбільші заробітні плати

Фото: УНІАН, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

В Україні зросли зарплати

Фото: УНІАН, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

В Україні, попри повномасштабну війну відбувається зростання заробітних плат. Однак, є різниця між розміром, які пропонують роботодавці, і тим, скільки хочуть отримувати працівники.

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна.

Компанії ритейлу в Україні у 2023 році активно підвищували рівень заробітної плати для своїх співробітників. Згідно з даними, ріст оплати праці відбувся від 5% до 20%, а для деяких професій ця цифра навіть досягала 30%.

Наприклад, охоронець в січні 2023 року міг отримувати 11 154 гривні, а у грудні ця цифра зросла до 14 220 гривень. Касир, зі свого боку, зафіксував збільшення від 12 434 гривні у січні до 15 690 гривень у грудні. Керівник магазину також отримав привабливе підвищення – від 25 942 гривень до 27 100 гривень протягом року.

Необхідно зазначити, що продовжує існувати різниця в рівнях зарплат. Найменші середні показники в продуктовому ритейлі, там оплата праці варіюються від 16 310 гривень для пекаря, та до 18 470 гривень для товарознавця. Відповідно до Асоціації ритейлерів України, різниця між пропозицією та очікуванням зарплати може сягати від 6% до 38%, залежно від посади.

Як зміняться зарплати українців у 2024 році

У 2024 році доходи українців збільшаться на 8,7%, що порівняно з минулим роком (3,5%) є значним ростом. Збільшення реальної заробітної плати враховує інфляцію та підвищить купівельну спроможність населення.

За даними Нацбанку, бізнес у 2024 році активно шукатиме нових працівників, сприяючи зниженню безробіття. Структурні зміни та мобілізація раніше ускладнювали пошук кваліфікованих кадрів для підприємств.

Нацбанк впевнений, що при поліпшенні безпекових ризиків українська економіка буде відновлюватися, а рівень безробіття знизиться. Прогнозується, що до 2025 року реальні зарплати зростуть на 4,9%, а у 2026 році – на 2,7%.

У будівельній сфері очікується найгірша ситуація, як показав опит підприємців. Тільки 5% планують наймати нових працівників, 76% залишають поточний штат, а 19% планують звільнення. У сфері торгівлі бізнес виявляє готовність частіше наймати новий персонал (6%) ніж звільняти (5%).

Раніше ми повідомляли, що роботодавців зобов'язали індексувати зарплати працівникам. Також пропонуємо дізнатися, яких фахівців готуватимуть у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.