Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Дефіцит кадрів до 50% – яких працівників в Україні бракує найбільше

Українські девелопери скаржаться на нестачу робочої сили. Наразі ситуацію не рятує навіть підняття зарплати

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Дефіцит робочої сили в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український ринок праці наразі активно відновлюється. Проте все ж є сфери, де фахівців не вистачає.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Кого саме не вистачає на ринку

Зазначається, що зараз дефіцит професійних кадрів на будмайданчиках України становить до 50% і технічних, і робітничих спеціальностей, водночас розмір заробітних плат показує позитивну динаміку. Це випливає з опитування девелоперів.

"Потреба в людях на будмайданчиках тільки збільшується, оскільки будівельний ринок поступово відновлюється, роботи тривають, обсяги будівництва нарощуються. Але війна триває, як і мобілізація до лав ЗСУ, отже, це безумовно відображається і на ринку праці. Загалом можемо констатувати, що рівень зайнятих на будівництві робітників становиить біля 40% від довоєнних часів", – розповів директор з маркетингу City One Development Дмитро Новіков.

Серед найбільш затребуваних спеціальностей:

  • зварювальники;
  • машиністи баштових кранів і спеціалізованої будтехніки;
  • альпіністи монтажників-висотників.

Окрім того, відчувається дефіцит рядових будівельників і різноробочих.

Як повідомила виконавча директорка групи "Ковальська" Ольга Пилипенко, понад 70% відкритих вакансій групи належать до робітничих спеціальностей, найбільше – бетонщиків, арматурщиків, електриків.

Керівниця проєктів групи компаній Greenville Наталія Дубик заявляє, що дефіцит дорівнює 40%. Йдеться про спеціалістів високої кваліфікації. Серед дефіцитних спеціальностей на ринку – електрики, кранівники, монолітники, різноробочі, фасадники.

Також зазначається, що компанії Alliance Novobud вдалося збільшити штат на будівельних майданчиках завдяки розширенню видів робіт, які виконують за рахунок власних трудових ресурсів.

Окрім того, у компанії відзначили зростання жіночого попиту на будівельні вакансії.

"Будівництво – здебільшого чоловіча сфера, але на тлі складної ситуації з пошуком працівників та із загальною економічною ситуацією в країні маємо деякий ріст зацікавленості в роботі на будмайданчиках з боку жінок. Найчастіше це професії, пов’язані з малярством, оздобленням приміщень", – розповіла директорка з управління персоналом Alliance Novobud Олександра Качан.

Водночас у компанії City One Development очікують посилення дефіциту кадрів у будівельній сфері після закінчення війни.

"Навіть після того як спеціалісти, які наразі проходять службу у війську, повернуться до роботи, все одно це не зможе покрити того дефіциту кадрів та компенсувати попит на фахових спеціалістів будівельної галузі", – вважає Новіков.

Кого ще зараз активно шукають роботодавці

Станом на зараз роботодавці пропонують роботу спеціалістам з інструментами. Йдеться про слюсарів з ремонту колісних транспортних засобів, пекарів, столярів, малярів тощо.

Більше про це читайте у нашому матеріалі.

Раніше ми також розповідали, як ринок праці адаптувався під складні умови. Також ми пояснювали. чому ринок праці для ветеранів обмежений.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.