Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати при звільнені: які суми можна отримати, залишившись без роботи

Трудове законодавство чітко визначає права співробітників на виплату грошового забезпечення у разі звільнення з посади

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям виплачують компенсацію при звільненні з роботи

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час війни випадків раптових звільнень і скорочень побільшало. Постає питання, які виплати повинен отримати працівник, позбавлений робочого місця. І чи може підприємство не заплатити суми, належні за законом.

Ці питання регулює Кодекс законів про працю.

В ньому йдеться про обов’язок роботодавця виплатити колишньому співробітнику всі суми в день звільнення, незалежно від підстав розірвання трудового договору. Отже працівнику належить:

  • заробітна плата;
  • грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки;
  • відшкодування днів додаткової відпустки.

Окремо існує виплата в розмірі не менше середнього місячного заробітку тим особам, звільнення яких супроводжувалося однією з умов:

  • відмова від продовження співпраці з підприємством через істотні зміни трудових умов;
  • виявлення невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі;
  • неможливість забезпечити роботою через відсутність виробничих або інших потужностей;
  • поновлення фахівця, який раніше працював на посаді.

В деяких випадках між співробітником і роботодавцем може існувати спрощений режим регулювання трудових відносин. Це стосується підприємств із невеликою кількістю персоналу (до 250 людей) або у разі заробітної плати більше восьми мінімальних. Тоді обидві сторони за спільною згодою можуть визначити інші підстави для звільнення, не зазначені в законодавстві.

І якщо відбудеться полишення робочого місця через причину, не передбачену в Кодексі законів про працю, то підприємство зобов’язано виплатити:

  • половину мінімальної заробітної плати, якщо співробітник працював не більше 30 днів;
  • мінімальну зарплату, якщо загальна кількість робочих днів становить понад 30;
  • три мінімальні заробітні плати, якщо сума періодів роботи дорівнює більше року;
  • п'ять мінімальних зарплат, якщо співробітник працював понад два роки.

Право на відпустки по-новому

Раніше ми розповідали, що на сайті Федерації профспілок України оприлюднили проєкт нового Трудового кодексу, в якому запропонували певні зміни стосовно термінів щорічних відпусток. У документі йдеться про збільшення кількості днів відпочинку для співробітників – із 24-х на рік до 28-ми як мінімум.

Нагадаємо, право на відпустку з’являється в перший рік роботи на підприємстві, але не раніше закінчення шести місяців безперервної діяльності.

Також в оновленому Трудовому кодексі є нововведення щодо вихователів дитячих садків, вчителів і працівників позашкільних навчальних закладів. Для них передбачили відмову від кількісного визначення днів відпустки.

Тобто педагогічні співробітники можуть отримати понад 28 днів відпочинку на рік, але не обов’язково більше 56 днів. Зауважимо, перш ніж зміни в законодавстві наберуть чинності, їх повинні підтримати народні депутати.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що роботодавці отримуватимуть більше грошей за працевлаштування переселенців. Також ми повідомляли, що в Україні хочуть підвищити зарплати і розповідали, що потрібно зробити роботодавцям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.