Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

До снаги кожному! Як змінити професію під час війни

Під час зміни професії варто звернути увагу на кілька моментів

Колаж: Pro Гроші

Через війну вакансій стало значно менше

Колаж: Pro Гроші

З початку повномасштабної війни в Україні багато людей втратили роботу. Тепер українці змушені адаптуватися до змін. Зокрема, шукати роботу у безпечніших регіонах або навіть міняти професію.

Розповідаємо, як змінити професію під час війни.

Вибирайте стабільність

Через війну вакансій стало значно менше, а от конкуренція навпаки зросла. Однак є шанс знайти роботу у галузях, які є важливими для життя людей. Адже там наразі побільшало робочих місць.Також у безпечних регіонах знов починає працювати сфера обслуговування – від громадського харчування та кафе до салонів краси.

Памʼятайте, що у такий нелегкий час треба шукати роботу, яка буде відносно стабільною, аби ви були впевнені у завтрашньому дні.

Проаналізуйте свій досвід

Щоб знайти роботу, вам треба проаналізувати свій досвід. Випишіть список того, що у вас є:

  • суто професійні знання;

  • особисті якості, які допомагають у роботі;

  • додаткові вміння (наприклад, водіння авто, знання програм, мов тощо).

Найпростіше – вибирати професії, близькі до знайомих. Тобто саме ті галузі, які ви добре знаєте.

Компенсуйте прогалини

Деякі компанії готові вас взяти на роботу без досвіду і наповнювати вас знаннями, однак є і ті роботодавці, які вже на старті чекають від вас базових професійних навичок.

Якщо ви бачите, що вмінь вам не вистачає, а робота дуже подобається, то не зволікайте та починайте вчитися. Однак, якщо все-таки потрібна робота тут і зараз – краще відгукуватися на вакансії з меншим порогом входу.

Памʼятайте, що потрібно постійно шукати можливості для навчання. Запишіться на курси, слухайте лекції та розвивайтеся.

Зіставте свої очікування та реальні пропозиції

Коли шукатимете вакансії, то враховуйте не тільки те, чи подобається вам зміст роботи. Звертайте увагу і на інші важливі для себе фактори. Заздалегідь порахуйте те, скільки грошей вам потрібно, який графік вас влаштовує та місце розташування компанії.

Адаптуйте резюме

Ваше резюме має бути змістовним, лаконічним, структурованим та без помилок. Однак памʼятайте, що якщо ви шукаєте роботу на різних напрямках, то для кожного варто скласти окреме резюме з потрібними акцентами.

Також акцентуйте увагу на тому, що наближає вас до бажаної роботи. Це покаже, що ви відгукнулися на вакансію усвідомлено, а не випадково.

Пишіть супровідні листи

Привертайте до себе додаткову увагу, аби вас запамʼятали серед інших. Для цього і потрібні супровідні листи. Там ви можете пояснити свою мотивацію, чому змінюєте професію.

Також у супровідному листі варто ще раз дуже коротко описати свій досвід та навички, які важливі для певної посади. Це вже для того, щоб переконати вашого роботодавця, що саме вас потрібно взяти на цю посаду.

Будьте готові до специфічних питань на співбесіді

На співбесіді вам поставлять стандартні питання – про ваш досвід та професійні якості. Однак варто очікувати і на додаткові питання.

Будьте чесні. На співбесіді ви можете зізнатися, що у вас брак досвіду та навичок, але в той же час уточніть, що ви готові до додаткових зусиль, щоб навчатися самостійно і за допомогою більш досвідчених колег.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.