Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Робота в Чехії: які вакансії пропонують українцям та скільки їм платять

Розповідаємо, які умови в третій за популярністю серед українців країні Європи

Колаж: Pro Гроші

Названі зарплати українців у Чехії

Колаж: Pro Гроші

В Чехії щомісяця росте кількість працюючих українців. Станом на кінець листопада в країні працевлаштовані майже 100 тисяч українських біженців.

Про це йдеться в дослідженні, яке провели експерти міграційної платформи EWL спільно з Центром Східноєвропейських студій Варшавського університету.

Так, якщо в червні в Польщі працювали близько 68 тисяч українців, у вересні – 89 тисяч, а до кінця жовтня – понад 98 тисяч.

Жителі яких областей найчастіше виїжджають в Чехію

Більшість українців, які зараз приїжджають і працюють в Чехії – це вихідці з Центральної та Південно-Східної частин України. При цьому частина біженців, які приїхали в перші місяці війни, вже повернулися в Україну.

"Зараз залишаються і йдуть працювати до Чехії мешканці Запоріжжя, Миколаєва, Одеси, Маріуполя, Дніпра. Вихідців із Заходу України, які працюють в Чехії – десь 10%", – пояснили в EWL.

Яку роботу шукають українці

За кількістю зареєстрованих українських біженців Чехія опинилася на третьому місці після Польщі та Німеччини.

Ця країна стала популярним напрямком для українців, адже там сформувалася велика українська діаспора ще до початку повномасштабної війни. Також причинами виїзду в Чехію стала економіка з найнижчим рівнем безробіття в ЄС (2,2% у вересні) і значна солідарність з біженцями.

"Це призвело до того, що велика кількість українців вирішила шукати прихистку в Чехії й досі залишається в країні. Разом з тим, чеські роботодавці активно беруть на роботу іноземних працівників, і часто вакантні позиції займають українці", – пояснюють в дослідженні.

Серед затребуваних професій та актуальних вакансій в Чехії зараз – працівник з виробництва запчастин для автомобілів. У Чехії розташовані заводи багатьох міжнародних брендів, тому є широкий вибір професій у цій галузі.

Також багато вакансій "працівник комплектації продукції" на складах та у сфері логістики (збір деталей кондиціонерів, вентиляторів і кондиціонерів для автомобілів або комплектування товарів).

Переважна більшість роботодавців пропонують безплатне житло для своїх працівників. І навіть можуть розмістити родину – наприклад, взяти чоловіка на роботу з дружиною і дітей, але в такому випадку чоловік має заплатити за розміщення родини. Деякі підприємства забезпечують своїх працівників безплатним харчуванням або за пільговими цінами.

Зарплати в Чехії

Робота, яка не вимагає знання чеської мови й досвіду, оплачується в середньому у розмірі 21 500- 29 300 крон нетто (34-46,5 тисяч гривень).

Також заробітні плати в Чехії залежать від регіону та сфери діяльності. В середньому там можна отримати 18 000 – 35 000 крон на місяць (близько 28,50 – 55,6 тисячі гривень).

Через те, що значна кількість біженців залишається в країні, Чехія готує законопроєкт LexUkraine III, за яким планується розробка механізму продовження віз тимчасового захисту до 31 березня 2024 року і терміну соціальних виплат.

Умови для біженців з України

Сьогодні на виплату першої допомоги в 5 000 крон (майже 8 тисяч гривень), мають право всі українські біженці, які прибувають в Чехії, без будь-яких додаткових умов (потрібна лише віза тимчасового захисту).

Щоб отримувати таку ж суму наступні п'ять місяців, заявник повинен довести своє складне матеріальне становище – вважатися безробітним, не мати у Чехії житла тощо.

На 7-й місяць її розмір зменшується до 4 620 крон (7,3 тис.грн) – її розмір відповідає прожитковому мінімуму. Дітям до 18 років виплачують 3 320 крон (5,3 тис.грн).

З початку війни біженці з України отримали у Чехії понад 460 тисяч віз тимчасового захисту. Майже 60 тис. дітей було зараховано до чеських шкіл у 2022-23 навчальному році, що свідчить про те, що багато українських сімей залишаються в Чехії як біженці.

Раніше ми писали про те, за що українці можуть заплатити майже 37 тисяч гривень. Також ми розповідали, як отримати посвідку на проживання в Німеччині.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.