Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Надбавки по 50 та 100%: хто може розраховувати на підвищення зарплати в Україні

Уряд затвердив нововведення, які стосуються фінансування з держбюджету деяких працівників

Фото: Київтеплоенерго, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі працівники в Україні отримають 100% надбавки

Фото: Київтеплоенерго, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час дії воєнного стану деякі працівники будуть отримувати надбавки. Розмір цих надбавок буде становити 50 та 100% щомісяця. Однак стосуватиметься це лише визначених категорій працівників.

Про таке повідомив представник КМУ у Верховній Раді Тарас Мельничук у Telegram.

Хто отримає надбавки

Так, установлено, що на період воєнного стану працівникам установ, закладів та організацій, що фінансуються з державного бюджету, які безпосередньо виконують обов'язки та завдання, будуть отримувати щомісячні надбавки за роботу з особливими умовами праці за фактично відпрацьований час:

  • 50% посадового окладу – на територіях можливих бойових дій, на яких ведуться чи велися бойові дії, або якщо такі території опинилися в тимчасовій окупації;
  • 100% посадового окладу – на територіях активних бойових дій.

Крім того, працівникам надавачів соціальних послуг комунального сектору, які розташовані та безпосередньо надають соціальні послуги на територіях, на яких ведуться чи велися бойові дії, будуть виплачувати надбавку за фактично відпрацьований час у розмірі 100% посадового окладу.

Також Мельничук повідомив, що уряд визнав такою, що втратила чинність, постанову уряду щодо оплати праці працівників, які беруть участь у забезпеченні проведення АТО, залучаються до заходів із забезпечення національної безпеки та оборони у Донецькій та Луганській областях та тих, хто працює у держструктурах, перебуваючи на лінії зіткнення.

Що робити у разі втрати трудової книжки

Раніше ми писали про те, що у разі втрати цього документу, існує можливість його відновити. Річ у тім, що всі дані про українців зберігає Пенсійний фонд, а на основі цих даних з 2000 року генерується електронна трудова книжка. Відновити втрачену інформацію можна через портал електронних послуг ПФУ або за допомогою мобільного застосунку.

Для цього потрібно виконати такі дії:

  1. Авторизуватися в обраному е-сервісі за допомогою електронного підпису або BankID.
  2. Перейти до меню "Комунікації з ПФУ" та обрати "Запит на отримання електронних документів".
  3. Клікнути на "Витяг з ТК", заповнити інші додаткові поля, підписати та відправити своє звернення.

Та важливо пам'ятати одне правило – скористатися цим способом зможуть лише ті громадяни, які у минулому подавали скан-копії всіх документів до електронного порталу.

Нагадаємо, що ми розповідали, які надбавки до пенсій існують в Україні та як отримати додаткові гроші. Також ми розповідали, які доплати та надбавки отримують педагоги у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.