Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зарплата вчителя в Україні: які доплати та надбавки отримують педагоги в 2023 році

Розбиралися, які види доплат отримують педагогічні працівники попри скасування підвищення зарплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Учителі отримують різні доплати та надбавки до окладу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році педагогічним працівникам скасували підвищення рівня заробітних плат.

Сайт Pro Гроші розбирався, які додаткові виплати до посадового окладу можуть отримувати вчителі та за що.

Розміри доплат за окремі види педагогічної діяльності працівникам у державних і комунальних закладах та установах освіти встановлюються згідно з Постановою № 1391.

Надбавка за стаж педагогічної роботи:

  • понад 3 роки – 10%;
  • понад 10 років – 20%;
  • понад 20 років – 30% посадового окладу (ставки заробітної плати).

Надбавка за престижність педагогічної праці – у граничному розмірі 30% посадового окладу (ставки заробітної плати) (постанова КМУ від 23.03.2011 № 373).

Доплата за успішне проходження сертифікації – в розмірі 20% посадового окладу (ставки заробітної плати) протягом дії сертифіката (постанова КМУ від 19.02.2020 № 113).

Постановою КМУ від 28.12.2021 № 1391 "Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти" передбачені наступні види доплат:

Доплата за класне керівництво:

  • у 1-4 класах – в розмірі 20%;
  • у 5-11 класах – в розмірі 25% посадових окладів (ставок заробітної плати).

Доплата за перевірку письмових робіт:

  • з математики – 15%;
  • з мови й літератури – 20%;
  • іноземної мови, технічної механіки (конструювання) та креслення – 10 % посадових окладів (ставок заробітної плати), залежно від навчального навантаження;
  • у 1-4 класах закладів загальної середньої освіти – 15 % ставки заробітної плати, незалежно від навчального навантаження.

Доплата за завідування навчальними (навчально-методичними) кабінетами, ресурсними кімнатами, лабораторіями, спортивними залами чи майданчиками – 10-15%, за завідування майстернями, кабінетами інформатики – 15-20% посадових окладів (ставок заробітної плати).

Доплата за роботу в інклюзивних класах (групах) – 20% посадового окладу (ставки заробітної плати) за години роботи в цих класах.

Доплата за проведення позакласної роботи з фізичного виховання учнів – 10-40% посадового окладу (ставки заробітної плати), залежно від кількості класів у ЗЗСО.

Доплата за обслуговування комп’ютерної техніки у закладах освіти, в яких створені кабінети інформатики – 10-15% (ставки заробітної плати).

Раніше ми розповідали про те, в якому році педагоги мають право вийти на пенсію. Крім того, сайт Pro Гроші писав, скільки можна заробити під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.