Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: які надбавки існують та як отримати додаткові гроші

Крім підвищення пенсій у 2023 за українцями лишили надбавки до основних виплат, які виплачували громадянам до початку повномасштабної війни

Фото:: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На які надбавки можуть розраховувати українські пенсіонери

Фото:: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі українські громадяни крім пенсійних виплат можуть розраховувати на деякі надбавки до держвиплат. Додаткові гроші українцям продовжують нараховувати навіть попри війну, але за деяких умов.

Редакція сайту Pro Гроші вирішила розповісти, на які надбавки можуть розраховувати українські пенсіонери.

Надбавка за донорство

Вона становить 10% від прожиткового мінімуму – це 258,90 грн. На надбавку можуть розраховувати громадяни зі статусом почесного донора.

Отримати цей статус в Україні можна, якщо безплатно здати 40 разових максимально допустимих доз крові або 60 разових максимальних допустимих доз плазми крові.

Надбавка за додатковий стаж

Стосується пенсіонерів, робочий стаж яких перевищує встановлені законом норми. Сума доплати розраховується у розмірі 1% від пенсії за кожний повний рік трудового стажу, отриманий понад норму.

Громадяни, у яких трудовий стаж перевищує 35-40 років, отримують найбільшу доплату. Але сама доплата обчислюється не від суми пенсії, а від встановленого прожиткового мінімуму.

Надбавка за дітей

Її нараховують пенсіонерам, на утриманні яких є діти віком до 18 років. По 150 гривень на кожну дитину доплачують до пенсій за віком, за інвалідністю та за вислугу років, призначених відповідно до законів України "Про пенсійне забезпечення" та "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Щоб отримати таку надбавку, необхідно подати заяву у відділення Пенсійного фонду України (ПФУ) за місцем отримання пенсії. А також додати документи, що засвідчують особу, родинні відносини та вік утриманця, що підтверджують перебування його на змісті заявника.

Надбавка за вік

Українцям, які досягли 70 років або більше, держава щомісяця доплачує кошти до пенсії. Розмір надбавки залежить від віку пенсіонера:

  • ті, хто досяг 70 років – отримують 300 гривень;
  • від 75 до 80 років – 456 грн.
  • для пенсіонерів від 80 років – 579 грн.

Хто отримає доплати у серпні 2023 року

Додаткові гроші виплатять окремим громадянам за особливі заслуги перед Україною. Їм нададуть спеціальні виплати, присвячені Дню Незалежності. Розмір фінансової підтримки у серпні 2023 року коливатиметься від 450 до 3,1 тис. грн.

На гроші можуть розраховувати:

  • люди з інвалідністю (I-III група) внаслідок війни;
  • потерпілі учасники бойових дій;
  • потерпілі учасники Революції Гідності;
  • люди, які мають особливі відзнаки та нагороди перед державою;
  • члени сімей загиблих військових і прирівнюються до них громадян;
  • учасники бойових дій в Україні.

Раніше ми пояснювали, на які виплати від держави мають право особи з інвалідністю І групи. Більше про соціальні виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.