Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Криза на ринку праці: яких фахівців не вистачає Україні

Розповідаємо, яких фахівців зараз гостро потребує український ринок праці та хто точно не залишиться без роботи після війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні утворився дефіцит медичних працівників

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після початку повномасштабної війни український ринок праці зазнав значних змін, багато фахівців з різних галузей виїхали за кордон та досі не повернулися до України. Зокрема йдеться про медичних працівників, адже саме їх зараз так бракує на ринку праці.

Про це повідомив голова парламентського комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький в ефірі телемарафону.

Дефіцит медичних працівників в Україні

За його словами, серед тих громадян, які виїхали за кордон на початку війни, є висококваліфіковані лікарі та медсестри. Деякі з них вже знайшли роботу в іншій країні, а деякі вже ще знаходяться в пошуку.

При цьому в Україні зараз утворився дефіцит медичних працівників, тому влада сподівається, що принаймні після закінчення війни вони повернуться додому та закриють потреби на українському ринку праці.

"Ми всі знаємо, що у нас дефіцит медичного персоналу. Тому кожен лікар, кожна медична сестра після повернення в Україну точно не піде на біржу праці. Їм знайдуть робоче місце, це взагалі не питання. Дуже важливо, щоб люди поверталися, особливо такі фахові, як медичні працівники", – каже Михайло Радуцький.

Які професії частіше обирають українці

PR-менеджерка Work.ua Вікторія Білякова у коментарі сайту Pro Гроші зазначила, що зараз більшість нових кандидатів обирають професії в таких галузях:

  • "Готельно-ресторанний бізнес, туризм";

  • "Освіта, наука";

  • "Сфера обслуговування";

  • "ЗМІ, видавництво, поліграфія";

  • "Роздрібна торгівля";

  • "Маркетинг, реклама, PR";

  • "IT, комп’ютери, інтернет".

Якщо говорити саме про професії, то на українському ринку праці найбільше зростає кількість офіціантів та освітян, наприклад, вчитель інформатики, педагог-організатор, вчитель української мови, вчитель фізики тощо.

Чи зростуть зарплати українців після війни

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ у коментарі сайту Pro Гроші зазначив, що наразі існує кілька можливих сценаріїв розвитку подій, в яких відбуваються зміни в заробітних платах населення:

  • модель повної відбудови та розквіту країни;
  • млявий формат післявоєнного відновлення;
  • післявоєнна розруха.

Детальніше про кожен з цих сценаріїв читайте в нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, чому відрізняється заробітна плата в залежності від регіону. Також ми писали, як можуть покарати роботодавців за невиплату грошей під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.