Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

IT-фахівці більше не потрібні? Що відбувається на ринку праці в Україні

Український ринок праці продовжує відчувати неабиякий рух і зміни в пріоритетах працевлаштування

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Жінки шукають роботу частіше, ніж чоловіки

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні ринок праці перебуває в надзвичайному несподіваному стані. Це обумовлено тим, що роботодавцям дедалі складніше знаходити кваліфікованих співробітників, кількість вільних робочих місць продовжує зростати набагато швидше, ніж надходження резюме.

Про складну ситуацію на ринку праці йдеться у статистиці Опендатабот.

Яких спеціалістів шукають роботодавці

В липні великий дефіцит спостерігався серед вчителів. В минулому місяці попит на працівників зріс на 10%, а ось на викладачів англійської мові – навіть на 14%. У сфері культури, музики та шоубізнесу також зросли пропозиції роботи на 8%.

Роботодавці шукали і юристів. В липні число вакансій зросло на 7%. Всього за минулий місяць було відкрито 93 тис. вакансій.

В липні лідирували за кількістю опублікованих вакансій такі напрямки:

  • маркетологи (11%);
  • JavaScript-розробники (7,5%);
  • менеджери з продажів (5,8%);
  • фахівці у сфері DevOps (5%).

Майже половина роботодавців зацікавлені лише в кандидатах з досвідом роботи. Також спостерігається збільшення вакансій для ветеранів (+6%) та пенсіонерів (+3%).

Яких працівників шукають роботодавців
Яких працівників шукають роботодавців
Фото: Опендатабот

Хто найчастіше шукає роботу

Варто відзначити, що кількість резюме зросла на скромних 2%. Це може вказувати на те, що хоча попит на робочі місця зростає, кандидати не поспішають висувати свої пропозиції.

Жінки проявили більший інтерес до пошуку роботу. 130 тисяч українок активно створювали або оновлювали свої резюме. Тоді як чоловіки створили 96,4 тисячі анкет.

Варто зазначити, що найвищий відсоток кандидатів, які шукають роботу, належить людям без досвіду роботи (35%), а ось частка претендентів з досвідом роботи 5+ років трохи менше – 33%.

Найчастіше роботу шукають українці без досвіду
Найчастіше роботу шукають українці без досвіду
Фото: Опендатабот

На яких вакансіях пропонують найбільшу зарплату

Серед рядових працівників найвищі заробітні плати протягом останнього місяця залишаються у фахівців з медіабізнесу, де їхні заробітні плати досягають 53 тисяч гривень. До числа високооплачуваних спеціалістів також входять:

  • водії-міжнародники – середня зарплата 42,5 тис. гривень;
  • бізнес-аналітики – 38,7 тис. гривень.

Експерти зазначили, що наразі українським фахівцям у сфері інформаційних технологій знайти роботу не так і легко. Необхідно самостійно відгукуватися на вакансії.

Раніше ми повідомляли, що у НБУ оновили прогноз щодо зарплат українців. Також ми писали, як українцям обрати роботу мрії без сумнівів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.