Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Робота без зарплати: як можуть покарати роботодаців за невиплату грошей під час війни

Пояснюємо, чи дозволено роботодавцям в умовах війни не виплачувати зарплати співробітникам, або ж відтерміновувати виплати

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Роботодавцям під час війни загрожує адміністративна і кримінальна відповідальність

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні роботодавці не можуть скасувати зарплати своїм співробітникам навіть під час війни. Мало того, гроші мають надходити вчасно та в повному обсязі.

Про це йдеться у повідомленні Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці.

Що загрожує порушникам?

Зазначається, що якщо роботодавець порушить строки виплати зарплат або заплатить частину від повного обсягу, тоді йому загрожує адміністративна і кримінальна відповідальність. Наприклад:

  • Стаття 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає за порушення встановлених термінів виплати заробітної плати відповідальність у вигляді штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  • Якщо роботодавець впродовж року вдруге порушить умови, або від такого правопорушення постраждають неповнолітні, вагітна жінка, одинокий батько, матір чи особа, яка їх замінює та виховує дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю, розмір штрафу складе від 100 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  • Якщо перевіряючі органи з'ясують, що роботодавець безпідставно не виплачує гроші працівникам понад місяць, настає вже кримінальна відповідальність, яка передбачена у статті 175 Кримінального кодексу України. Покарання за такі дії передбачають сплату штрафу від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.
  • Ті самі дії роботодавця, вчинені внаслідок нецільового використання коштів, призначених для виплати заробітної плати, будуть покарані штрафом від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

При цьому, як зазначається у повідомленні, якщо вчасно платити зарплату роботодавцю дійсно заважає війна, то строк виплати заробітної плати можна відтермінувати до моменту відновлення діяльності підприємства.

Як змінилися зарплати за рік після початку повномасштабної війни

Наразі українці отримують на 10% більше, ніж це було у 2022 році – 16 500 гривень. Цікаво, що на 17 і 23% зріс заробіток українців у центральних та західних регіонах країни. Зараз виплати майже дорівнюють показниками на півдні та сході, де оплата праці була дещо більшою.

Раніше ми розповідали, чому деякі компанії українців змушують відмовлятися від віддаленої роботи. Також ми писали, що в Україні можуть переглянути тривалість робочого тижня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.