Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Без шкоди для гаманця: у яку оплачувану відпуску можуть піти вчителі у 2024 році

Пропонуємо розібратися, які види оплачуваної відпустки мають освітяни в цьому році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Вчителі у 2024 році можуть вийти в оплачувану відпустку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році вчителі мають право на отримання заслуженого відпочинку. При цьому ці дні будуть оплачені.

Редакція сайту Pro Гроші пропонує дізнатися, які оплачувані відпустки чекають на педагогічних працівників у 2024 році та які правила це регулюють.

Які існують види оплачених відпусток та їхні особливості


  • Щорічні відпустки: до 56 календарних днів, без урахувань святкових (неробочих) днів.
  • Додаткові відпустки у зв’язку з навчанням: тривалість залежить від конкретних обставин і може становити від 10 календарних днів до чотирьох місяців.
  • Соціальні відпустки: вони надаються у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також у разі усиновлення дитини та для батьків, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю.
  • Творча відпустка та для підготовки до змагань: учителям надається можливість взяти творчу перерву для написання підручників, закінчення дисертацій, чи проведення наукових досліджень. Також передбачена відпустка для підготовки та участі в спортивних змаганнях національного чи міжнародного значення.

Зверніть увагу, що згідно зі статтею 45 Конституції України та Законом України "Про відпустки", педагогічні працівники мають право на щорічну основну відпустку до 56 календарних днів.

Які є особливості відпусток під час воєнного стану


Згідно із Законом України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану", роботодавець може обмежити тривалість відпустки вчителя до 24 календарних днів за поточний робочий рік у період воєнного стану.

Що відбудеться із зарплатами вчителів у 2024 році


Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий повідомив, що освітню субвенцію збільшили на 15,5 млрд гривень. Значна частина цих коштів буде спрямована на підвищення зарплати педагогам.

План зі зростанням оплати праці вчителів буде реалізований у два етапи: з 1 січня – підвищення на 10%, а з 1 квітня – підвищення на 12,6%. Наразі середня зарплата вчителів становить приблизно 13 000 гривень. Після першого етапу вона перевищить 14 000 гривень, а після другого – зросте до 16 000 гривень.

Раніше ми повідомляли, як стаж роботи вчителів впливає на заробітну плату. Також пропонуємо дізнатися, скільки отримують вчителі приватних шкіл.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.