Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Фриланс як панацея: з якими викликами і трендами зіткнеться ринок в Україні

У 2023 році на фрилансерів чекають нові виклики, з якими доведеться боротися в умовах війни

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як зміниться ринок фрілансу в 2023 році

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну передбачалося, що ринок фрилансу не зможе розвиватися і поступово занепадатиме. Але сталося зворотне: відбувся значний приріст нових фахівців, а також замовників зі всього світу. Українці масово зверталися до можливостей фриланс-середовища, щоб заробити гроші й допомогти відновити економіку держави.

У 2023 році громадянам доведеться зіткнутися з новими викликами й підлаштовуватися під сучасні реалії, одночасно розбираючись з новими трендами, без яких не обходиться жодна професійна діяльність.

Сайт Pro Гроші розповідає, яким буде ринок фрилансу у 2023 році.

Як вдалося побороти виклики війни

Логічно, що після початку повномасштабного вторгнення фахівці з України та замовники почали відмовлятися від співпраці з російськими сервісами. Вони обирали платформи з чіткою позицією, тож значний приріст користувачів відчув на собі провідний сайт дистанційної роботи Freelancehunt, який одразу відмовився співпрацювати з користувачами з Росії та Білорусі.

Засновник сервісу Олег Топчій розповів, що відбувалося з платформою протягом минулого року. Зокрема значно активізувалися українські фахівці, які шукали роботу з вільним графіком та зручними умовами праці. Нагадаємо, що громадяни втрачали офіційні посади у зв'язку з масовими звільненнями в перші місяці війни. Щоб заробити кошти на існування, вони почали освоювати нові методи заробітку.

Тож вже наприкінці травня ринок почав відновлення, а за літній період – повністю став на ноги. На додаток, підвищилася кількість клієнтів з різних країн світу, які, маючи бажання допомогти Україні, користувалися послугами наших фахівців. Всі ці фактори призвели до того, що приріст за 2022 рік склав 33%, тоді як у 2021 році він становив всього 13%. Навіть втрата значної кількості російських і білоруських користувачів не змогла погіршити показники фриланс-середовища в Україні.

Які професії будуть мати попит у 2023 році

Наприкінці минулого року сервіс Freelancehunt опублікував дослідження про зміни на ринку. Зокрема йшлося про найбільш популярні професії та тенденцію у підвищенні попиту на різноманітні послуги. Цікаво, що найбільше виконавців досі вимагають такі категорії як "дизайн", "арт", "робота з текстами" і "програмування". Ці професії завжди мали попит і надавали можливості співпраці з величезною кількістю фахівців.

Що стосується мовного тренду, тут теж не обійшлося без змін. Як видно з дослідження, значно зросла популярність на переклади з різних мов світу, а саме:

  • переклад текстів – збільшився на 24,6%;
  • англійська мова – на 42,6%;
  • німецька – на 106,7%;
  • італійська – на 103,2%;
  • іспанська – на 93,5%;
  • французька – на 25,9%;
  • іврит – на 84,6%;
  • локалізація ПЗ, сайтів та ігор – на 541%.

Майже на 20% більше з'явилося виконавців за напрямками "інфографіка", "оформлення сторінок у соціальних мережах", "розробка шрифтів", "дизайн мобільних додатків". Це діяльності, навчитися яким можна дистанційно, тож не дивно, що українці віддають перевагу саме їм.

"Ми вкотре переконались, що ринок фрилансу в будь-якій критичній ситуації може швидко реагувати на зміни, відновлюватися та достатньо стабільно працювати. Це найбільш зручний та доступний формат співпраці між бізнесом і віддаленими спеціалістами", – зазначив Олег Топчій.

Яких трендів чекати на ринку фрилансу

З огляду на вказані вище фактори та нинішній стан ринку фрилансу, можна очікувати, що у поточному році буде спостерігатися приріст сучасних професій. У топі серед кількості фахівців будуть сфери IT, дизайну, продюсування, маркетингу, перекладу, розробки тощо. Тому варто заздалегідь визначити популярний напрямок роботи, щоб потім екстрено не змінювати діяльність через недостатність замовників.

Другим трендом буде впровадження довгострокових проєктів. Це допоможе отримати стабільне джерело доходу для виконавця, а замовник буде впевнений, що кожен етап роботи виконуватимуть перевірені люди. Збільшиться відповідальність, покладена на фрилансерів, та довіра з боку клієнтів до фахівців.

Звісно, можна чекати підвищення рівня та якості комунікації між всіма учасниками співпраці. Це позитивна тенденція, яка щороку тільки міцнішатиме.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто точно не залишиться без роботи у 2023-му. Також ми повідомляли, що ринок праці у 2023 році зміниться.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.