Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Великі доходи = робота в кайф? Чи справді фріланс виправдовує свою репутацію

Часто люди пасують перед можливістю заробляти фрілансом через незнання його основ

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Бути фрілансером в Україні – вигідно і не так важко, як здається

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фрілансер – це людина, яка працює на себе та пропонує навички і послуги клієнтам за гроші. Графічні дизайнери, програмісти, художники, письменники, розробники контенту, цифрові маркетологи, журналісти – список можна продовжувати ще довго.

Фріланс стає рішенням, який обирають все більше експертів з багатьох причин: гнучкість та автономія, що не зрівняються зі штатною роботою, зручний процес і стабільне джерело доходу, довгострокові відносини з клієнтами, контроль графіку тощо. На жаль, інколи люди не користуються шансом змінити життя і стати незалежним від роботодавця, бо не розуміють основи діяльності та не знають, чого очікувати від майбутнього.

Сайт Pro Гроші дає відповіді на найбільш розповсюджені питання про фріланс і незалежну роботу в Інтернеті.

Які послуги пропонують фрілансери

У цифровому просторі, де все, що потрібно мати, – ноутбук, підключення до Інтернету та бажання бути корисним, фрілансери можуть надавати величезний спектр позаштатних послуг.

  • Копірайтинг. Насправді, сюди входить багато ніш: контентмейкерство, написання сценаріїв, транскрипція, переписування, рерайт, створення електронних книг, копіювання, редагування тощо. Якщо маєте навички та інтерес до письма, почніть шукати перших клієнтів саме у цій ніші.
  • Контент-маркетинг. Потрібно не просто створювати контент, але й гарантувати реакцію за нього з боку цільового ринку. Маркетологи також надають додаткові послуги, включаючи розповсюдження в соціальних мережах, гостьові публікації, співпраця з конкурентами і рекламодавцями та інші стратегії, які підвищують охоплення вмісту.
  • Ведення блогу. Передбачає виробництво, форматування та публікацію вмісту відповідно до погодженого графіка та тематики. Менеджер керує серверною частиною веб-сайту, а ще може мати навички пошукової оптимізації (SEO), щоб підтримувати високий рейтинг і відповідати алгоритмам Google.
  • Веб-дизайн і розробка. Найбільш затребувані та високооплачувані фахівці, оскільки чимало підприємців і компаній потребують створення веб-платформи. Дизайнери відповідають за естетику сайту, а розробники – за кодування та створення продукту.
  • Налаштування WordPress. Для швидкозростаючого бізнесу немає сенсу витрачати час на вирішення проблем з конструктором, тож замовники платять фрілансеру за виконання всіх завдань, таких як налаштування тем і забезпечення безпеки сайту.
  • Графічний дизайн. Ілюстратори також переживають бум у сфері фрілансу. Всім компаніям і підприємцям потрібен красиво розроблений брендинг, стиль у соціальних мережах і на сайті. Але потрібно мати хороші навички, щоб отримати клієнтів, адже конкуренція в ніші величезна.
  • Ведення соцмереж. Компанії, малі та великі, завжди шукають кмітливих менеджерів з уміннями граматично правильно писати і говорити на камеру, щоб залучати до комунікації онлайн-аудиторію.
  • Управління платними оголошеннями. Включає керування онлайн-маркетинговими кампаніями за допомогою платних засобів масової інформації (Google, Pinterest, Linkedin, рекламні кампанії Facebook).
  • Консультації та коучинг. Потрібен певний рівень досвіду та знань, але професіонали середнього та експертного рівня в будь-якій галузі можуть легко розгалужуватися у сфері консультування та стабільно створювати репутацію.
  • Бухгалтерія. Підприємці потребують допомоги в розумінні податкового законодавства, веденні обліку та відокремленні особистих надходжень від бізнес-фінансів. Як позаштатний працівник ви допоможете клієнтам приймати найкращі рішення, уникати фінансових проблем, не наймаючи фірму.
  • Переклад. Якщо володієте кількома мовами, можете запропонувати послуги перекладу через такі компанії, як Lionbridge.
  • Озвучування. Отримуйте гроші за читання сценаріїв для відеореклами, демонстрацій продуктів, фрагментів для подкастів та ін.
  • Редагування фото. Щоб заощадити час, фотографи наймають фрілансерів для обробки зображень. Потрібно мати навички роботи у редакторах, зокрема Adobe Photoshop.
  • Створення та редагування подкастів, монтаж і виробництво відео.
  • Написання резюме. Якщо маєте досвід роботи в кадровій сфері або раніше приймали рішення щодо найму співробітників, можете допомогти людям покращити своє резюме.

Які недоліки незалежної роботи

З перевагами фрілансу все зрозуміло, проте така діяльність має низку недоліків. Наприклад, буває важко знайти перших клієнтів, коли немає портфоліо і репутації. Плюс доводиться постійно шукати нових клієнтів, щоб отримувати стабільний дохід щомісяця. Тобто ваш заробіток напряму залежить від вміння комунікувати з роботодавцями, продавати себе як фахівця.

Також існує проблема нерівномірного навантаження. Деякі місяці можна бути заваленим роботою і працювати без вихідних, а в інший час – байдикувати. Чудовий спосіб збалансувати це – створювати особисті проєкти, які займатимуть ваш час, коли клієнти закінчуватимуться. Такі проекти збільшують вашу цінність як фрілансера, підвищують вартість послуг і репутацію, дають змогу зрозуміти рівень навичок.

Буває важко розділяти роботу та особисте життя. Це суттєвий недолік. Коли починаєте обмінювати свій час на гроші, нелегко насолоджуватися вільними годинами, оскільки це автоматично означає відсутність заробітку. Ви можете нехтувати стосунками, хобі та іншими важливими частинами життя на користь роботи.

Плюс завжди існує ризик не отримати виплату. З цим стикаються чимало фрілансерів і незалежних підрядників, особливо на початку шляху. Однак чим більше ви набуваєте досвіду, тим краще зможете захистити себе від неприємних ситуацій.

Як розпочати фріланс-діяльність

Визначте свої цілі. Ретельно подумайте, чому взагалі розглядаєте такий крок. Зважте різні варіанти і переконайтеся, що це найкращий шлях для просування вперед. Далі оберіть вигідну нішу, виходячи з інтересів і навичок, визначте, де найкраще можна використати свої вміння. Витратьте час, щоб подумати про галузь і бажаний тип клієнтів.

Коли чітко розумієте, над чим працюєте, легко бути більш зосередженим і вибірковим щодо замовників. Замість того, щоб братися за будь-яку письменницьку роботу, можете працювати лише над статтями для технологічних компаній. Виберіть сферу, яка справді цікавить, і зосередьтеся на тому, щоб стати у ній кращим. Допитливість сприятиме компетентності, тож зможете розширити кар’єру в напрямку, який вам подобається.

Визначте своїх цільових клієнтів. Запитайте себе наступне.

  1. Для яких людей або компаній мої навички є корисними?
  2. Які підприємства можуть дозволити собі платити за послуги?
  3. Хто в цих компаніях приймає рішення, і що я можу дізнатися про їхні демографічні показники та інтереси?
  4. Чи можу я знайти спосіб зв’язатися з ними на особистому рівні?

Встановіть стратегічні ціни на послуги. На початку можна стягувати низьку вартість, а зі збільшенням досвіду, постійним засвоєнням нових знань і швидким вдосконаленням поступово підвищуйте прайс. Коли відточите вміння, здобудете впевненість і завоюєте достатню довіру, попит на вашу роботу зростатиме, як і вартість наданих послуг.

Створіть привабливе портфоліо. Щоб продати себе, слід:

  • повідомити про свою унікальність ще на етапі знайомства;
  • підкреслити навички демонстрацією зразків робіт;
  • бути легко доступним в соціальних мережах;
  • ділитися регулярними оновленнями, які підтверджують професійний ріст;
  • розробляти портфоліо, шукаючи натхнення в інших фрілансерів (перевірити, як вони позиціонують себе та формулюють ціннісні пропозиції).

Ви також можете рекламувати себе цільовим клієнтам за допомогою LinkedIn, Twitter або інших платформ і спільнот. Не забувайте просити перших замовників надати відгуки та рекомендації. Щоразу, коли клієнт дзвонить або надсилає електронний лист з подякою за добре виконану роботу, ввічливо запитайте, чи може він створити коротку форму зворотного зв’язку.

Як запобігти вигорянню

Відокремте робочий час від особистого. Таким чином ви можете зосередитися на конкретних питаннях тоді, коли цього потребує ситуація. Шукайте проекти, які дають більше, ніж просто грошову винагороду. Деякі проекти підвищують авторитет, зв’язують вас з новими людьми. Намагайтеся знайти радість у роботі і причину нею займатися, окрім фінансової вигоди.

Зробіть перерву або аутсорсинг деяких проектів, коли відчуваєте, що вигорання близько. Приєднуйтесь до онлайн- та офлайн-спільнот інших фрілансерів. Ви отримаєте підтримку й енергію від групи людей, які думають схоже, і це потужний ключ до збереження мотивації в досягненні бажаної мети.

Складіть графік і структуру дня. Чим менше рішень вам доведеться приймати за добу, тим більше енергії мозок збереже для дійсно вагомих завдань. Використовуйте списки справ або зручні блокноти, щоб відстежувати справи протягом дня. Так ви матимете більше розумового простору.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що професіонали так не роблять: як не варто поводитися на роботі. Також ми повідомляли, що кого шукають найбільше та які зарплати пропонують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.