Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як зареєструвати РРО та запобігти штрафам – податківці назвали варіанти

В Україні відновили податкові перевірки та штрафи за порушення використання реєстратора розрахункових операцій

Фото: diia.gov.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Підприємцям потрібно реєструвати РРО або ПРРО, щоб уникнути штрафів

Фото: diia.gov.ua, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Порушення щодо РРО та ПРРО, вчинені у період з 24 лютого 2022 року по 1 жовтня 2023 року, не підлягають накладенню штрафу. Але підприємцям уже потрібно розв'язувати питання зі встановленням реєстратора, щоб уникнути проблем з податковою.

На цьому наголосили в Державній податковій службі України.

Варіанти для підприємців

ФОПи можуть на власний розсуд вирішувати, купити пристрій для реєстрації розрахункових операцій чи завантажити безплатні мобільні додатки, запропоновані ДПС. Останні доступні у вигляді смартпристроїв на відповідних платформах. Реєстрації передує подання заявки на встановлення:

  • паперової у відділенні податкової служби – для РРО;
  • електронної – для ПРРО.

Необхідно в електронному кабінеті платника податків сформувати заявку за формою № 1-ПРРО (J/F 1316604) та вказати локальний номер ПРРО. Вже наступного дня прийде рішення про реєстрацію з присвоєнням фіскального номера. Опісля потрібно подати ще одне звернення – форму № 5-ПРРО для реєстрації осіб, відповідальних за касу.

Як відбувається процедура реєстрації РРО

Підприємців, які вирішили встановити фізичний пристрій, чекає така процедура реєстрації:

  • суб’єкт господарювання подає заяву відповідної форми;
  • податківець приймає рішення про формування фіскального номера та резервує його;
  • надсилає до центру сервісного обслуговування протягом двох днів;
  • ЦСО готує документи для опломбування впродовж трьох днів;
  • підприємець за цей час має внести номер до РРО та опломбувати пристрій;
  • контролюючий орган, отримавши документи від ЦСО, повинен внести відповідну позначку в Електронному кабінеті платника податків.

Після цього можна вважати, що процедура завершилася успішно, а РРО готовий до використання.

Кому необов’язково встановлювати РРО

Законодавство розповсюджується на фізичних осіб-підприємців 2, 3 та 4 груп, незалежно від виду діяльності та обсягу доходу. А також на ФОПів на загальній системі оподаткування. Водночас існують винятки, зокрема мова про бізнес з продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів.

Також виняток стосується осіб, які займаються реалізацією гарячих страв і безалкогольних напоїв у їдальнях навчальних закладів. Реєстратор не потрібен підприємцям, які продають проїзні, перевізні документи та білети державних лотерей. Звісно, у пристроях не мають потреби ФОПи, які не проводять готівкові розрахунки за отримання товарів (послуг).

Сюди ж відносять підприємців 2-4 груп на єдиній системі оподаткування, які продають вроздріб товари на території сіл. Проте вони зобов'язані вести розрахункові книжки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому ФОПу можуть заблокувати рахунок через ЄСВ. Також ми повідомляли, що підприємців чекають серйозні штрафи з 1 жовтня та розповідали, за яке порушення доведеться дорого заплатити.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.