Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Шукати роботу за кордоном тепер безпечніше – що заборонили посередникам

Дуже часто українці за кордоном потрапляють на шахраїв, які прикидаються посередниками з працевлаштування

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні оновили правила діяльності посередників з пошуку роботи за кордоном

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні існують суб’єкти господарювання, які мають право надавати послуги посередництва з пошуку роботи і працевлаштування за кордоном. Щоб врегулювати діяльність таких осіб, захистити права трудових мігрантів і попередити шахрайство, були внесені зміни до деяких законодавчих актів. Відповідний закон набув чинності 14 жовтня.

Документ розміщено на сайті Верховної Ради.

Нововведення дійсно важливі та стосуються правил реєстрації і ведення діяльності посередників. По-перше, відтепер необхідність ліценції для таких суб’єктів скасована. Щоб мати право надавати клієнтам послуги за кордоном, потрібно домогтися включення до відповідного переліку осіб на основі поданої декларації. Ліцензії, отримані до набуття чинності закону, втратять силу 14 квітня 2024 року.

Аби стати посередником із працевлаштування, потрібно:

  • зареєструватися за видом економічної діяльності;
  • мати місце провадження господарської діяльності;
  • укласти з іноземними роботодавцями договори про надання послуг;
  • подати декларацію до 14 квітня 2024 року.

Особи, які порушили принципи декларування і працюють без належного дозволу, платитимуть штрафи – 20 мінімальних заробітних плат. Плюс їх штрафуватимуть за стягнення коштів із клієнтів у вигляді винагороди за послуги, адже концепція передбачає, що посереднику платить роботодавець, а не шукач вакансій.

Закон наклав деякі обов’язки на суб’єктів господарювання:

  • надати клієнту до виїзду за кордон проєкт трудового договору, завірений роботодавцем;
  • забезпечити контактними даними консульських установи;
  • проінформувати у письмовій формі про права та гарантії, передбачені контрактом і законодавчими нормами обох країн;
  • вести облік громадян, працевлаштованих за свого посередництва;
  • безплатно консультувати щодо заробітної плати, умов майбутньої роботи, легального проживання тощо.

Відтепер заборонено пропонувати шукачам роботи вакансії з ознаками неформальної зайнятості. Посередники не мають права зберігати та використовувати відомості про стан здоров'я людини, в тому числі – для визначення придатності до виконання обов’язків, без письмової згоди.

Яку роботу в Україні буде легше отримати

Раніше ми розповідали, що в уряді вирішили спростити українцям процедуру вступу до кадрового резерву працівників державної служби для деокупованих територій. Відповідно до рішення, ухваленого 29 вересня, кандидатам, охочим долучитися до резерву, не потрібно проходити мотиваційний опитувальник, складати тест на ерудицію та інформувати про свої компетенції чи хобі.

В уряді вирішили, що це допоможе збільшити кількість охочих поповнити кадровий резерв, адже значно спростить процедуру заповнення анкети. Плюс опитувальник тепер заповнюється лише українською мовою. Він містить спеціальні поля для уточнення даних, які стануть у пригоді, коли виникне потреба формувати статистику.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Швейцарія платитиме українцям до 4 300 доларів за повернення додому та розповідав, хто зможе отримати гроші. Також ми повідомляли, за яку роботу українцям обіцяють платити 16 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.