Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Чи платитимуть зарплати мобілізованим вчителям: у МОН пояснили

З 19 липня роботодавцям дозволили не платити зарплати працівникам, яких призвали на військову службу

Фото: Pexels, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Педагоги схвильовані, чи продовжать отримувати зарплати

Фото: Pexels, Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

До Міністерства освіти і науки надходять звернення від освітян із запитанням, чи буде після 19 липня збережена середня зарплата працівникам закладів освіти, які призвані на військову службу під час мобілізації.

У Міносвіти оприлюднили роз'яснення з цього питання.

Справа в тому, що 19 липня 2022 року в українське законодавство були внесені зміни, відповідно до яких має бути припинене збереження середнього заробітку працівникам, які призвані до лав ЗСУ одним із способів:

  • на строкову військову службу,
  • на військову службу за призовом осіб офіцерського складу,
  • на військову службу за призовом під час мобілізації в особливий період,
  • на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період,
  • на військову службу за контрактом, у тому числі шляхом укладення нового контракту на проходження військової служби.

Натомість, в Міносвіти пояснили, що відповідно до норм статті 57 Закону України "Про освіту" за педагогічними та науково-педагогічними працівниками на період проходження військової служби зберігається попередній середній заробіток.

"На сьогодні будь-яких змін до Закону України "Про освіту" щодо припинення збереження попереднього середнього заробітку працівникам, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації або військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, не внесено", – повідомили в Міносвіти.

Таким чином, призваним на військову службу вчителям та викладачам будуть виплачувати зарплати.

Яку зарплату отримують військові

1 березня президент України Володимир Зеленський повідомив, що військові службовці отримуватимуть 30 і 100 тис. грн грошового забезпечення.

Тож під час воєнного стану всім військовослужбовцям, крім основного щомісячного забезпечення, виплачується додаткова винагорода у розмірі 30 тис. грн на місяць. Проте це рішення не стосується військових строкової служби.

Військовослужбовці, які беруть участь у бойових діях або у проведенні заходів з національної безпеки та оборони, тобто знаходяться у гарячих точках, отримують 100 тис. грн на місяць.

Водночас, в серпні були затримки із виплатами зарплат військових. У Міноборони пояснили, що це сталося через необхідність внесення змін до держбюджету-2022 та пообіцяли, що виплати продовжаться.

Раніше ми писали, що майже всім українцям можуть урізати лікарняні. Також ми писали про те, що сталося з виплатами по безробіттю під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.