Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пощастить лише одній галузі: майже всім українцям можуть урізати лікарняні

Держава хоче заохотити одну з галузей підприємництва вийти з тіні і показати свої доходи

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Майже усім українцям уріжуть виплати

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть скоротити розмір лікарняних, однак нововведення має торкнутися не усіх громадян. Передусім, виплати уріжуть громадянам, які мають великий страховий стаж.

Відповідний законопроєкт нещодавно було зареєстровано у Верховній Раді.

Документом пропонується скоротити розмір лікарняних для громадян, чий страховий стаж становить понад 8 років. Наразі компенсація виплачується у розмірі 100%, а законопроєкт передбачає зменшення її до 80% від середньої зарплати.

Однак не всім українцям із великим стажем хочуть зменшити лікарняні, передбачається, що виплати залишаться сталими для "чорнобильців", батьків (матері або батьку) або особі, яка їх замінює та доглядає хвору дитину віком до 14 років, яка постраждала від Чорнобильської катастрофи, а також:

  • ветеранів війни, постраждалим учасникам Революції Гідності та тим, на кого поширюється дія Закону про ветеранів;
  • осіб, які віднесені до жертв нацистських переслідувань;
  • донорів, які мають право на пільгу, передбачену статтею 20 Закону "Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові";
  • жертв репресій, реабілітованим відповідно до Закону "Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років".

Однак навіть для цих категорій громадян є певні обмеження і стосуються вони тих, кому пощастило отримувати досить високу зарплату.

Справа в тому, що розмір виплати за лікарняним не повинен перевищувати чотирьох мінімальних зарплат (26 тис. грн).

Кому пощастить найбільше?

Зовсім не обмежуватимуть та не скорочуватимуть виплати працівникам IT-галузі. Це і штатний персонал IT-компаній та гіг-фахівці резиденти Дія.City.

Їм пропонується виплачувати лікарняні у повному обсязі їхнього місячного доходу (навіть якщо він більший за 26 тис. грн) і до того ж, не залежно від розміру страхового стажу працівника.

Таким чином працівників IT-галузі держава намагається заохотити відкрито демонструвати свої прибутки і вийти з тіні.

Раніше ми писали, як і де отримати фінансову допомогу на підприємництво і розповідали, як війна змінила допомогу з безробіття.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.