Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бути улюбленцем боса. Як визначити фаворитизм на роботі і чому це "вбиває" моральний дух

У більшості випадків на роботі колектив ділиться нерівномірно відносно ставлення керівника

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

На роботі розповсюджена проблема фаворитизму керівника до підлеглого

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Весело та приємно бути улюбленцем боса. Але що робити, коли у начальника є фаворит, і це не ви? Люди на керівних посадах, які демонструють ознаки фаворитизму, можуть порушити стабільність і збалансованість робочого середовища.

Працівникам буде здаватися, що важка, чесна праця не приносить результатів, бо для просування по кар’єрній драбині доводиться виконувати примхи керівника, а не зосереджуватися на своїй продуктивності.

Сайт Pro Гроші розповідає, чому виокремлення улюбленців шкодить діяльності, і навчить розпізнавати ознаки фаворитизму.

Що таке фаворитизм на робочому місці?

Важливо розуміти, що фаворитизм – не просто доброзичливість і ввічливість начальника до вашого колеги. Упередженість боса до будь-якого працівника негативно впливає на решту робочої сили. Розчарування від того, що перевагу надають незаслужено, виходить за рамки звичайного роздратування: це може сповільнити просування по службі та позбавити людину цілей, які вона поставила для досягнення в компанії.

Фаворитизм може приймати різні форми, але не вважається незаконним. Щоб вважати його таким, необхідно довести, що преференційне ставлення керівника до колеги якимось чином пов’язане з сексуальними домаганнями або порушує критерії щодо дискримінаційної поведінки на робочому місці.

Але крім правового статусу, існує питання неетичності та проблематичності. Працьовиті, віддані своїй справі люди будуть відчувати себе деморалізованими, а їхня трудова етика і повага до організації сильно понизиться.

Як зрозуміти, що в боса є улюбленці

Щоб впоратися з ситуацією, потрібно навчитися вирізняти ознаки фаворитизму на роботі. Ось деякі з найбільш розповсюджених:

  • роботодавець завжди обідає або проводить час з одним працівником;
  • колега постійно отримує всі можливості, наприклад, відвідування конференцій з роботодавцем, навчання тощо;
  • керівник періодично приймає і виправдовує непрофесійні дії конкретної людини;
  • начальник завжди прислухається і виконує рекомендації одного працівника;
  • посадовець без відповідної кваліфікації отримує підвищення, тоді як серед колег є більш професійні претенденти;
  • подвійні стандарти щодо виконання правил на роботі, наприклад, запізнень.

Перш ніж ми розглянемо варіанти, як впоратися з ситуацією, подумайте, що вас найбільше турбує. Це допоможе спланувати наступні кроки і поглянути на проблему в цілому для максимальної користі. Часто почуття, які виникають на роботі, пов’язані зі стосунками в дитинстві. Батьки чи вчителі віддавали перевагу іншій дитині замість вас? Дитячі травми проявляються навіть у зрілому віці, коли стосунки начальник-працівник можуть нагадувати відносини батьків і дітей.

Поради співробітникам

Якщо ви працюєте під керівництвом роботодавця, якому не вистачає професіоналізму, щоб відкинути особисті вподобання, намагайтеся послуговуватися порадами, наведеними нижче. Вони допоможуть орієнтуватися в несприятливому робочому середовищі.

  1. Призначте зустріч поза межами колективу і поговоріть з начальником, як можна покращити свою ефективність. Навіть якщо ваша продуктивність на високому рівні, ініціативність підвищить статус в очах боса.
  2. Пишайтеся досягненнями та повідомляйте про них колегам і керівництву, але без вихваляння. Просто дозвольте їм обговорити методику/інструменти/стратегії, що добре спрацювали. І діліться секретом успіху, якщо це можливо.
  3. Попросіть боса про невеликий спеціальний проект під вашу безпосередню відповідальність.
  4. Спостерігайте за стосунками та щоденними подіями на роботі як сторонній консультант. Об’єктивізм завжди стане в нагоді, коли доведеться аналізувати слова/дії/емоції людей.
  5. Час від часу зв’язуйтеся з начальником, звітуючи про хід покращень, які ви разом обговорювали. І дякуйте за будь-які ідеї/поради, що в цьому допомогли.

Останній варіант, коли нічого не допомагає

Якщо ви докладали максимум зусиль, але досі відчуваєте холод, можливо, настав час шукати іншу роботу. Таку, де зможете виконувати більш цілісну роль. Проте остерігайтеся одразу вибирати цей варіант, адже часто люди відтворюють проблеми по колу, якщо не навчилися з ними поводитися і вирішувати.

Отже, якщо у боса є фаворит, не потрібно з ним боротися. Просто використовуйте свою поточну позицію для самовдосконалення. З часом старання стануть помітні керівництву та допоможуть у кар’єрному зростанні. А поки тіште себе думками, що навіть в улюбленців є мінуси. Наприклад, за їхніми діями постійно спостерігає більше людей, включаючи начальника. Вони завжди відчувають тиск з боку колег, бояться помилитися через страх розчарувати боса і втратити статус фаворита.

Тож кілька разів подумайте, перші ніж обирати цю стежку. Можливо, роль непомітного працівника зробить життя спокійнішим і більш гармонійним.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як знайти роботу без досвіду. Також ми повідомляли, які спеціалісти можуть залишитися без роботи.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.