Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відпустки в Україні стануть довшими: що зміниться у 2024 році

Розповідаємо, які зміни підготували для українців у проєкті нового Трудового кодексу

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні зміняться терміни відпусток

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українським роботодавцям пропонують змінити термін надання відпусток своїм працівникам. Мова про щорічну основну оплачувану відпустку.

Відповідні зміни запропоновані у проєкті нового Трудового кодексу, який оприлюднили у Федерації профспілок України.

Змінитися, зокрема, може тривалість відпустки для найманих працівників. Так, пропонується, щоби роботодавці надавали щорічна основну оплачувану відпустку щонайменше на 28 календарних днів за кожен відпрацьований робочий рік. Наразі ж у чинному законодавстві передбачено, що у працівника є 24 дні відпочинку.

Право на повну щорічну відпустку у працівника з'являється після того, як він пропрацював на свого роботодавця перший рік, але не пізніше закінчення шести місяців безперервної роботи.

Вихователям дитячих садків, вчителям та працівникам позашкільних навчальних закладів відпустки теж надаватимуться по-новому. У новому проєкті Трудового кодексу відсутнє кількісне визначення днів відпочинку. Передбачається, що відпустка педагогічних працівників може тривати понад 28 днів, але не обов'язково більш ніж 56 днів, як є зараз.

Зауважимо, що проєкт нового Трудового кодексу, яким хочуть замінити Кодекс законів про працю від 1971 року, ще має підтримати Верховна Рада України.

Як змінилися відпустки у 2023 році

Наприкінці минулого року деяким українцям дозволили брати довшу відпустку. Так, роботодавцям дозволили надавати понаднормову відпустку (понад 24 дні) після завершення воєнного стану, але без збереження зарплатні. Однак це правило не стосується:

  • педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників;
  • керівних працівників закладів освіти, навчальних підрозділів інших закладів.

Також за роботодавцями залишили право відмовляти працівникам у щорічній або будь-якій іншій відпустці, якщо вони виконують мобілізаційні завдання або залучені до виробництва товарів оборонного призначення.

Як зміниться ринок праці

Бізнес підлаштовуються під нові реалії зважаючи на повномасштабну війну, тож роботодавці цього року приділятимуть усе більшу увагу здоровʼю співробітникам. При цьому йдеться не лише про фізичне. Також самі шукачі обиратимуть між компаніями й саме за ними буде останнє слово.

Детальніше про те, що зміниться на ринку праці в Україні у 2024 році можна прочитати у нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, які нові професії безплатно зможуть опанувати українці. Також ми писали, чи дають в Україні декретну відпустку чоловікам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.