Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У "Газпромі" збрехали? Витік газу з "Північного потоку-2" посилився

Попри заяви Росії, шведські фахівці зафіксували збільшення радіусу витоку з газопроводу

Фото: Swedish Coast Guard, Газпром. Колаж: Pro Гроші

Витік газу з "Північного потоку-2" продовжується

Фото: Swedish Coast Guard, Газпром. Колаж: Pro Гроші

Берегова охорона Швеції зафіксувала збільшення витоку газу з російського газопроводу "Північний потік-2" у Балтійському морі.

Про це повідомляє CNN.

Так, шведська берегова охорона після обстеження місць витоку з "Північного потоку-1" в понеділок вранці заявила, що витоку газу більше не було видно, і тому можна сказати, що він припинився.

Водночас, витік з газопроводу "Північний потік-2" став більшим. Його діаметр близько 30 метрів.

Берегова охорона додала, що вживає "надзвичайних" заходів на більший час, ніж очікувалося, через посилення витоку.

Берегова охорона зробила оголошення після того, як російський монополіст "Газпром" заявив, що всі витоки припинилися в обох трубопроводах. В компанії розповіли, що продовжують працювати над "зниженням тиску в лінії В газопроводу "Північний потік-2".

Наразі до кінця незрозуміло, чи може тиск у лінії B призвести до більшого витоку, який помітила берегова охорона Швеції.

Що відомо про витоки газу на "Північних потоках"

Російські трубопроводи "Північний потік-1" та "Північний потік-2" пролягають дном Балтійського моря поблизу Швеції та Данії. Вони створені для транспортування газу з Росії до Європейського Союзу.

Увечері 26 вересня 2022 року оператори газопроводів повідомили про падіння тиску на трьох із чотирьох ниток. Було зафіксовано витік газу в двох місцях у Балтійському морі неподалік острова Борнхольм.

Водночас, сейсмологи заявили про кілька підводних вибухів на маршрутах газопроводів:

  • перший – о 02:03 ночі;
  • другий – о 19:04.

Наразі невідомо, що спричинило розрив. У ЄС припускають, що за витіканням газу може стояти Росія. Вже відомо, що поблизу місця аварії знаходилися російські військові кораблі та підводні човни.

В Європі не виключають, що Москва вчинила спробу саботажу. Водночас, інцидент обіцяють розслідувати. Якщо з’ясується, що за цим дійсно стоїть РФ, її очікують "жорсткі" відповіді.

У Кремлі прокоментували вибухи на газопроводі, заявивши, що "не розуміють, на яке міжнародне співробітництво можуть розраховувати" із країнами Заходу після розгортання повномасштабної війни в Україні. Водночас, у Путіна не виключили, що газопроводи будуть відновлювати.

Раніше ми писали, що з’явилися супутникові знімки аварії на "Північному потоці". Також експерт у коментарі сайту Pro Гроші проаналізував дивну ситуацію із газпроводами "Північний потік-1" і "Північний потік-2".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.