Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Найскладніша зима для всіх: як переживе опалювальний сезон ЄС і чого чекати українцям

Розповідаємо, для кого цей опалювальний сезон буде важче – для українців чи європейців

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Європи можуть бути проблеми цієї зими

Фото: Уніан, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Світові агентства пророчать європейцям ледь не найскладнішу зиму в історії через різку зміну стосунків з РФ, яка роками монополізувала енергетичний ринок ЄС.

Наприклад, британське агентство Reuters з посиланням на власні джерела писало, що Європа готується до масштабних відключень зв’язку через потужну газову кризу. Так чи це чи ні, і як взагалі регіон зимуватиме, сайт Pro Гроші розбирався з експертом.

Енергетичний експерт, професор Києво-Могилянської школи врядування імені Андрія Мелешевича та директор спеціальних проєктів у Науково-технічному центрі "Психея" Геннадій Рябцев вважає, що опалювальний сезон у Європі дійсно буде складним, однак геть не таким апокаліптичним.

Насправді, немає ніяких зараз проблем з наявністю та достатністю палива. Зараз існують проблеми з цінами, але вартість ресурсу не визначається зараз наявністю чи відсутністю ресурсів, а спекуляціями на біржах і хабах.
Рябцев Геннадій

Рябцев Геннадій

Енергетичний експерт, директор спеціальних проєктів у Науково-технічному центрі "Психея"

По чому вдарять ціни?

І справді, ціни на блакитне паливо цьогоріч приблизно у сім разів вище, ніж зазвичай і це є великою проблемою, особливо для країн, де великий відсоток економіки становить промислове виробництво, наприклад Німеччини.

За словами Рябцева, це дійсно може нанести серйозний удар по промисловості.

Будуть скорочуватись обсяги виробництва, особливо на тих підприємствах, які використовують газ, як сировину. Ці скорочення у європейських державах частково компенсують пільгами, які запроваджують національні уряди, – каже експерт.

Наразі розроблена досить велика програма підтримки виробників і ще одна програма, яка спрямована на допомогу вразливим групам населення. Німеччина вже виділила на ці потреби близько 100 мільйонів євро і це досить суттєві кошти.

Цілком зрозуміло, що окремі підприємства будуть закриті, інші будуть переведені в режим очікування до кращих часів, але ніякої катастрофи не буде, Європа переживе зиму нормально, – впевнений Рябцев.

Блекауту, тобто повного відключення електроенергії теж не треба чекати, але поодинокі ситуації все таки можуть бути.

Чому зима все одно буде складною?

Європа лише починає свій шлях до незалежності від російських енергоресурсів і цей рік для регіону буде досить болючим.

Серйозну паніку викликають майже всі дії агресора, наприклад, вимога платити за газ рублями, після якої його перестали отримувати декілька держав або повна зупинка Північного потоку-1 та аварії на цьому ж газопроводі.

На думку аналітика, кожна наступна зима буде ставати все легшою, а після 2025 року Євросоюз буде енергетично самодостатнім і зможе відмовитись від будь-яких постачань будь-якого ресурсу із будь-якої країни.

Попередня ж політика європейців щодо такого залучення Росії у свій енергетичний сектор була великою помилкою і саме вона призвела до цієї кризи.

І це було визнано на найвищому рівні, і Урсула Фон дер Ляйен це підтвердила, і це підтвердив комісар з міжнародної політики і нова голова Європарламенту. Вони підтвердили, що їх політика стосовно залучення російських компаній до спільних з Європою проєктів виявилася провальною і мала зовсім не ті результати, які очікувались, – розповів енергетичний експерт.

А що буде в Україні?

Нашу країну чекає набагато більш серйозна зима, ніж будь-яку іншу. З одного боку, проблеми нестачі палива у нас немає і запаси для нормального проходження опалювального сезону сформовані.

З іншого боку, війна триває і ми бачимо нові руйнування інфраструктури щодня, тож складність полягає в доставці теплової енергії до кінцевого споживача. За словами Рябцева, пошкодження мають вже 6 з 15 ТЕЦ і це призводить до проблем на підконтрольній Україні території.

Ціни також "кусаються" і це може серйозно вдарити по українському бізнесу, оскільки ніяких детальних планів з його підтримки поки немає.

Раніше в уряді заявили, що компенсуватимуть постачальникам різницю у ціні, щоб вони не піднімали тарифи для населення, однак детального опису цього механізму досі немає.

Сайт Pro Гроші раніше писав, по якому газопроводу Європа отримуватиме більше блакитного палива і розповідав, які ціни на газ оприлюднили різні постачальники для українців на жовтень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.