Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ліміти для областей збільшили: де відмовилися від екстрених відключень світла 20 січня

Спостерігається покращення в енергосистемі, що дозволило не застосовувати екстрені відключення

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яка ситуація зі світлом в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Станом на 12:00 20 січня ситуація з електроенергією в Україні все ще важка, проте спостерігаються значні покращення. Завдяки додатковому виробництву вдалося збільшити ліміти для областей і скасувати екстрені вимкнення для регіонів, де це стало нормою останнім часом.

Деталі повідомляє пресслужба Укренерго.

Дефіцит потужності не дозволяє забезпечити світлом всіх споживачів, особливо у вечірні години, коли навантаження на мережу найбільше. Генерація може покрити трохи більше ніж ¾ необхідного обсягу, хоча раніше навіть такого показника було важко досягти. Покращення стало можливим завдяки завершенню ремонту одного з блоків ТЕЦ. Плюс на підмогу прийшло невелике зростання генерації на інших станціях.

Тому 20 січня у Києві, Київській, Одеській та Дніпропетровській областях будуть застосовані не екстрені обмеження, а стабілізаційні, тобто працюватимуть заздалегідь розроблені графіки. Звісно, безперебійного постачання не варто чекати, зате можна запланувати робочу діяльність та іншу активність у години, коли світло точно буде.

"Укренерго надав нові обмеження споживання електроенергії. Такі ліміти дозволяють застосувати на Одещині графіки стабілізаційних відключень з 7:00 до 24:00, в інших згаданих регіонах – цілодобово", – повідомили представники ДТЕК. Ліміти для областей наступні:

  • Київ (вдень 952 МВт/вночі 719 МВт);
  • Київщина (вдень 703 МВт/вночі 625 МВт);
  • Одещина (вдень 660 МВт/вночі 385 МВт);
  • Дніпропетровщина (вдень 1193 МВт/вночі 1187 МВт).

Компанія нагадує, що перевищувати встановлені ліміти не можна, оскільки це призводить до ризиків створення аварійних ситуацій в енергосистемі. Якщо обленерго розуміє, що не вдасться вкластися у визначені межі, вони застосовують екстрені відключення.

Коли може покращитися ситуація зі світлом

Енергосистема України за кілька місяців пережила 12 ракетних атак російських окупантів і 14 ударів БПЛА по об’єктах інфраструктури. До всього – частина потужностей розташована на тимчасово окупованих територіях, що унеможливлює доступ через контроль РФ. Йдеться про Запорізьку АЕС, Запорізьку ТЕС, Луганську ТЕС, Вуглегірську ТЕС, Каховську ГЕС.

З огляду на обставини, важко сказати, коли вдасться повністю відновити енергетичну мережу. За словами директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, "перші результати відновлення цих енергоблоків ми відчуємо десь у середині лютого, на другому-третьому тижні лютого".

Найскладніша ситуація наразі у столиці, Харківській, Одеській, Херсонській областях. Там відновлення займе більше часу з огляду на значні ураження.

Раніше сайт Pro Гроші писав, в яких областях світло відключають найбільш несправедливо. Також ми повідомляли, що Україна почала імпорт електроенергії з ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.