Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Генератори ще будуть потрібні? Чому восени в Україні почнуться нові перебої зі світлом

За словами експерта Олександра Харченко, восени і взимку українцям знову вимикатимуть світло

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Що буде зі світлом в Україні восени

Фото: УНІАН, Укренерго. Колаж: Pro Гроші

Віялові відключення електроенергії в Україні можуть знову запровадити з осені 2023 року. Усе тому, що фахівці не встигнуть повністю полагодити енергосистему країни. До того ж російська армія може відновити ракетні удари по енергооб'єктах.

Про це розповів в інтерв'ю виданню "Обозрєватєль" директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

За його словами, Україна до наступного сезону отримає від міжнародних партнерів лише 30-40% необхідного енергообладнання. Цього не вистачить, щоби повністю відновити потужність енергосистеми. Експерт пояснив, що у світі є нестача необхідного важкого обладнання, щоб його прибула достатня кількість.

"Це означає, що у нас буде менший запас міцності, але вже буде краща готовність", – каже він.

Тому Харченко вважає, що українцям слід готуватися до відключень світла через дефіцит потужності у системі. Він також додав, що є сценарії, за яких, "може бути складно".

Також експерт порадив українцям, які минулого року купували генератори та павербанки, зберегти цю техніку.

"Моя гіпотеза така: росіяни будуть накопичувати ракети все літо, а потім спробують повторити такі ж атаки, як минулого року. Це буде наступного опалювального сезону, тобто жовтень і листопад", – підкреслив Олександр Харченко.

Енергосистема після ракетних ударів: скільки грошей потрібно на ремонт

На думку Олександра Харченко, щоби українська енергосистема відновила хоча б довоєнний рівень потужності, доведеться витратити близько 2 мільярдів доларів. Але повноцінне відновлення коштувати набагато дорожче.

Процес відбудови енергетичних об'єктів після російських атак буде не тільки дороговартісним, а й тривалим. Так, за словами директора Центру досліджень енергетики, цей процес триватиме щонайменше п'ять-сім років. При цьому влада збирається збудувати абсолютно нову, ефективнішу енергетичну систему.

"Це буде інша енергосистема, інакше сконфігурована, значно більше вуглецево-нейтральна, більш екологічна, більш ефективна. Але з того стану, в якому ми зараз, просто для того, щоб відновити добрий робочий стан, нам потрібно буде 2-2,5 роки. А для того, щоб прийти до якогось дійсно надійного і нового формату енергосистеми, то це 5-7 років", – пояснив Олександр Харченко.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, як подорожчає електроенергія для українців до кінця 2023 року. Також ми писали, що відбувається з тарифами на комунальні послуги у квітні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.