Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Аграрна сфера може стати на заваді членства України в ЄС? В чому можуть виникнути проблеми

Розповідаємо, що потрібно Україні для вступу у ЄС та через що можуть виникнути проблеми на цьому шляху

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Аграрна сфера може завадити вступу України до ЄС

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна робить активні кроки для вступу в Європейський Союз, хоча перспективи для цього хороші, з економічної точки зору можуть виникнути проблеми. Особливо це стосується аграрної сфери.

Про це, повідомив перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран в ефірі телеканалу FREEДОМ.

На його думку, з політичної точки зору, підписання угоди про вступ України до ЄС цілком реалістичний сценарій, але аграрні питання будуть одним із каменів спотикання на цьому шляху.

"Складнощі почнуться тоді, коли почнуться питання економіки. І ми це вже бачимо на прикладі експорту агропромислової продукції до країн ЄС. І сьогоднішнє блокування польськими перевізниками кордону — це вже наше відпрацювання, наша репетиція, наш тестовий режим вступу до ЄС. Тому що з економічної точки зору ми велика і дуже виявляється для Європи досить конкурентоспроможна країна", — переконаний політик.

На думку Михайла Непрана, ситуація на польському кордоні викликана через те, що бізнес перевізників з Польщі був побудований на прикордонній співпраці, а тому:

  • Україна мала отримувати дозволи на проїзд через Польщу далі до країн ЄС;
  • польські перевізники наймали наших водіїв, які працювали на їхніх машинах;
  • польські перевізники виявились неконкурентоспроможні коли українці почали йти та возити напряму, вони зазнають збитків та перебувають на межі банкрутства.

Чому Україні важче вступити в ЄС

Михайло Непран переконаний, що оскільки Україна — це велика країна за мірками Європи, відношення до неї буде дещо іншим ніж до Молдови та Македонії, з якими вона йде до ЄС в одній зв’язці.

"Тому іноді неофіційно, я пам’ятаю ще років 10-15 тому, коли розпочиналися ці перемовини, я був у Брюсселі, і коли були неформальні зустрічі, обіди, вони говорили: "Ви економічно дуже велика країна, ЄС перетравити буде дуже важко"", — згадав перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України.

Також варто зазначити, віцепрем’єр-міністерка України з питань євроінтеграції Ольга Стефанішина переконана, що Україна може завершити перемовини про вступ до ЄС за два роки. Саме стільки часу потрібно нашій державі, щоб виконати всі необхідні умови для євроінтеграції.

Раніше ми писали, коли Україна, за прогнозами Кабміну, може вступити до Євросоюзу, а також що треба Україні для членства в ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.