Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зношені долари знову на ринку? Чим обернулося свавілля обмінників

Сьогодні Національний банк України змушує пункти обміну валют приймати будь-які купюри

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара може змінити свої показники

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Дещо раніше українці не могли поміняти в обмінниках долари. Дані установи почали застосовувати додаткові комісії за начебто зношені купюри. Однак пізніше ця ситуація обернулась чималою проблемою.

Про це розповів голова фінансового комітету Ради Данило Гетманцев.

"Ситуація спричинила певний ланцюг подій. Обмінники почали застосовувати додаткові комісії за начебто зношені купюри, їх в цьому підтримали банки й зрештою – люди. Бо тепер вже люди не хотіли отримувати від банків та обмінників купюри з якимись цяточками чи печатками. Тобто ця проблема була породжена фактично на рівному місці", – пояснив Гетманцев.

Після цього обмінники отримали нагінку від Нацбанку і проблема почала вирішуватися.

"Є поодинокі зловживання, ми реагуємо на них. Точно припинили порушувати законодавство комерційні банки й більшість валютних обмінників. Нацбанк позбавив ліцензій дві мережі (ТОВ "Фінод" та ТОВ "ФК "Ріальто"), і це, як на мене, вплине на дотримання законодавства пунктами обміну валют", – заявив Гетманцев.

Зараз Нацбанк фактично змушує пункти обміну приймати будь-які купюри, тому це має позначитися і на попиті серед населення.

Що буде з курсом долара на початку осені

За словами професора Олексія Плотнікова, на початку вересня курс долара на валютному ринку триматиметься за межами 38 гривень, однак спрогнозувати стан курсових показників впродовж осені поки що важко.

Як пояснив експерт, насамперед все залежатиме від того, як розвиватимуться події на фронті. Щодо макрофінансової допомоги від міжнародних партнерів, то наразі немає проблем та загроз, що вона припиниться. Проте, якщо все ж таки відбудуться певні зміни та Україна припинить отримувати іноземну грошову допомогу, то внутрішня економіка зазнає кардинальних змін.

НБУ змінив правила продажу безготівкової валюти

Вперше від початку повномасштабної війни Нацбанк пом'якшив певні валютні обмеження. Це призведе до полегшення процедури валютного обміну та збільшення гнучкості курсу. Крім того, зміни дозволяють банкам продавати безготівкові іноземні гроші клієнтам без обов'язкового підтвердження підстав для операції.

З 29 серпня 2023 року банки зможуть проводити операції з продажу безготівкової іноземної валюти населенню згідно з курсом, визначеним банком, в межах ліміту в розмірі 50 тис. гривень (в еквіваленті) для одного клієнта. Додатково, місячний ліміт на купівлю безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців підвищиться зі 100 тис. гривень до 200 тис. гривень в еквіваленті.

Раніше ми розповідали, як можна купити долари онлайн в додатку "Приват24". Також ми писали, чи існує кращий місяць для купівлі іноземної валюти. Більше про курс валют в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.