Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зможете пережити економічну бурю: 5 лайфхаків для ваших фінансів у 2023 році

Разом з експертом виділяємо основні правила поводження з грошима у новому, 2023 році

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З грошима у новому році треба бути обережним

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кожен новий рік приносить з собою нові правила, у 2023-му вони вочевидь будуть особливими. Через війну треба бути обачними із будь-якими рішеннями, а особливо — фінансовими.

Сайт Pro Гроші поспілкувався з експертом і розповідає 5 лайфхаків для ваших грошей у 2023 році, які допоможуть впевнено триматися на плаву.

1) Змініть пріоритети

Якщо у 2018 чи 2019 можна було казати про величезні прибутки та постійне збільшення доходу, то в нинішніх умовах треба зрозуміти наступне — під час таких подій, як війна, головне завдання не примножити кошти, а врятувати ті, що є.

В цьому впевнений економіст та аналітик центру "Об’єднана Україна" Олексій Кущ. Захищати гроші доведеться від шаленої інфляції та інвестиційних ризиків, які значно вищі в нестабільні періоди.

Цього року головна задача — не заробіток, а збереження самих інвестицій. Якщо вам вдасться бодай частково компенсувати інфляційні втрати — це вже хороший результат.
Олексій Кущ

Олексій Кущ

Економіст та аналітик центру "Об'єднана Україна"

2) Інвестуйте

Єдиний спосіб врятувати гроші — це інвестувати їх. Якщо вони просто лежатимуть у сейфі, то знеціняться на величезний відсоток. Так було завжди, але на 2023 рік прогнозують дуже високу інфляцію зі зрозумілих причин, тож знецінення буде ще більше стрімким.

Але робити це треба правильно, інакше гроші не примножаться, а будуть втрачені.

На короткостроковому інтервалі варто інвестувати в долар, у готову нерухомість, якщо ціни будуть на дні. Поки вони ще не на дні, але у 2023, можливо, досягнуть його. Цікавими можуть бути інвестиції в золото, і можна вкладати в державні цінні папери, — радить експерт.

3) Оминайте небезпечні активи

Особливою небезпекою цього року є криптовалюти, впевнений Кущ, а також не варто інвестувати у:

  • акції;
  • стартапи;
  • проєкти нерухомості на нульовому рівні забудови.

Найближчим часом очікується рецесія, яка буде супроводжуватись корекцією фондових індексів, тому є ризик попасти на емітента, який буде дуже сильно скоригований по ціні. Наприклад, популярна Тесла Ілона Маска, яка з трильйона подешевшала до 300 мільйонів, тобто майже в три рази втратила капіталізацію, — пояснює Олексій Кущ.

Такі самі корекції можна очікувати й по іншим емітентам, буде дуже складно вгадати, які акції виростуть, а які впадуть. Ім’я компанії не обіцяє, що її цінні папери будуть непохитними на ринку, тож завжди на це орієнтуватись не варто.

4) Обирайте правильні валюти

На короткостроковому проміжку Кущ не радить купувати євро, швейцарський франк та англійський фунт. Якщо ви готові чекати понад рік, можете подивитися в бік цих валют, але якщо розраховуєте на приріст протягом кількох місяців, обирайте старий добрий долар.

5) Слідкуйте за ФРС США

Це не так складно, як здається, але дуже важливо для тих, хто планує інвестувати свої кошти.

Федеральна резервна система Сполучених Штатів насправді не так далеко від життя українців, як здається, адже впливає на економіку в усіх країнах світу, навіть більш розвинених, ніж Україна.

Якщо ставки ФРС будуть підвищуватись, буде продовжуватись жорстка грошова політика, то це буде ринок державних бондів таких країн як Німеччина, США, Британія, а от акції та криптовалюти будуть просідати, — зазначає економіст.

Якщо ж навпаки, буде рецесія, вкладати потрібно в золото. Тобто якщо ви плануєте звертатись до інвестицій у будь-які державні цінні папери інших країн, акції іноземних компаній чи дорогоцінні метали, моніторинг політики ФРС — обов’язковий.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що таке акції і як правильно на них заробляти, та розповідав, як швидко окупиться інвестиція у квартиру під оренду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.