Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зміни вже на порозі? Чи варто очікувати зниження відсоткових ставок у банках до кінця року

Експертка розповіла про кілька лайфхаків для позичальників, що найближчим часом планують отримати банківський кредит

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі створені сприятливі умови для розвитку партнерських програм

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні до кінця грудня спостерігатиметься зниження ставок за всіма банківськими кредитними продуктами. Залежно від першого внеску, терміну позики та виду кредиту зниження складе від 3% до 5%.

Про це повідомила перша заступниця Голови правління ГЛОБУС БАНКУ Олена Дмітрієва.

За її словами, суттєве зниження облікової ставки з 20% до 16% та очікувана її груднева корекція ще на 1-2 в.п. – до 14-15%. Це потужний поштовхом до зниження ставок за кредитами та розвитку партнерських програм банків з виробниками, постачальниками тих чи інших товарів.

Насправді, залучені під кредитні програми кошти стали більш "дешевими". Саме тому, вони дають змогу комерційним банкам більш активно розвивати різні напрями кредитування, а саме:

  • іпотеку;

  • автокредитування;

  • споживче кредитування;

  • кредитування бізнесу (на придбання основних засобів бізнесу: широкого спектра устаткування, автотранспорту тощо).

Вважливо зауважити, що вже відбулося зниження іпотечних ставок на:

  • придбання житла на первинному ринку відразу на 3%;

  • ставок за автокредитами на 2-3% ;

  • ставок за споживчими кредитами на 2-3%;

  • ставки за кредитами для придбання основних засобів ведення бізнесу на 3%.

Також наразі створені сприятливі умови для розвитку партнерських програм із:

  • ритейлерами;

  • постачальниками;

  • виробниками тих чи інших товарів, продукції та спільних програм між банками та девелоперами для придбання житла на первинному ринку.

За прогнозом експертки, у першому кварталі 2024 року понад 60-70% всіх схвалених банківських кредитів припадатиме саме на спільні програми.

"Завдяки партнерським програмам позичальник отримує більш вигідні умови кредиту: це додаткова гарантія якості придбаного товару, менший розмір кредитної комісії, швидке оформлення позики (у банківському застосунку, відділенні банку чи у компанії-продавця), більш гнучкі умови розтермінування тощо", - підкреслила спікерка.

Пʼять порад позичальникам, що найближчим часом планують отримати банківський кредит:

  1. Поцікавтесь, які партнерські програми діють між банком та постачальником, продавцем необхідного товару. Насправді, партнерські програми передбачають низку переваг для вас. Наприклад, зниження комісії за оформлення кредиту чи можливість оформлення розтермінування на вигідних для позичальника умовах.

  2. Оптимальний перший внесок на придбання житла, автомобіля чи побутових речей становить від 10% до 30% від вартості. А тому, чим більший перший внесок, тим менше буде кредитне навантаження на вас.

  3. Якщо ви оформляєте іпотечний кредит на придбання житла на первинному ринку за умовами партнерських програм, то отримуєте додаткову гарантію надійності девелопера та можете розраховувати на більш вигідні кредитні ставки.

  4. Поцікавтеся про розмір комісій та прихованих платежів. Зауважте, що у надійних банках він не повинен перевищувати 2-3% від суми позики.

  5. Зверніть увагу, чи є ставка за кредитом фіксованою, а не плаваючою, що може в майбутньому ускладнити своєчасне погашення позики.

Економічний поступ, який діє попри війну, стимулюватиме розвиток банківського кредитування. Саме тому найближчим часом зростання кількості позичальників буде вагомим.

Раніше ми повідомляли, що загрожує українцям за несплату кредитів. Також ми писали, що в Україні зміняться правила видачі кредитів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.