Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Лот тижня: в Україні на продаж виставили кредити клієнтів десяти банків

Ринок непогашених кредитів може почати новий етап реалізації активів банків

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні на продаж виставили непогашені кредити клієнтів банків-банкрутів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Український фінансовий ринок переживає новий оберт. Це пов'язано з тим, що Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) виставив на продаж активи 10 банків-банкрутів, зокрема непогашені кредити, що належать їхнім клієнтам.

Про це повідомили в пресслужбі ФГВФО.

Згідно з оприлюдненою інформацією, у період з 13 по 17 листопада 2023 року запланований продаж активів цих фінансових установ. В повідомленні зазначено, що початкова ціна становить майже 12 мільярдів гривень.

Зазначено, що основну частку цієї суми складають саме непогашені кредити, які банки видавали своїм клієнтам. Початкова вартість цих кредитів на продаж оцінена вражаючим обсягом – понад 11 мільярдів гривень.

Окрім непогашених кредитів, на продаж також виставлені інші активи, включаючи об’єкти нерухомого майна, земельні ділянки, інші основні засоби (504,3 млн грн), дебіторську заборгованість перед банками (51,8 млн грн) та цінні папери (0,4 млн грн).

У жовтні цього року ФГВФО вже успішно реалізував активи банків, які перебувають у процесі ліквідації, на загальну суму майже 53,4 млн гривень. Це може свідчити про те, що стратегія продажу активів набула певної ефективності.

Важливо відзначити, що ФГВФО, відповідно до своєї місії, під час повномасштабної повертає вкладникам банків-банкрутів їхні заощадження. Це включає і відшкодування приросту цих заощаджень за процентними ставками.

Покупці, які придбають непогашені кредити цих банків, отримають право вимагати повернення цих боргів від позичальників. Ймовірно, це можуть бути колекторські фірми.

Як відбувається продаж кредитів українців

Україна має розвинений фінансовий ринок, де банки активно залучають кредити від громадян. Це дозволяє їм розширювати кредитний портфель та надавати нові послуги. Процес купівлі кредитів українців фінансовими установами подробиць розкрив адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Микола Максимов у коментарі сайту Pro Гроші.

За його словами, існують два основних методи продажу кредитів. Перший – через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. У разі банкрутства банку, Фонд виставляє кредитні портфелі на аукціони для інших фінансових установ.

Другий метод – прямий обмін кредитами між банками. Це використовується, якщо у фінансової установи є проблемні активи, які вимагають управління чи рефінансування. Банки можуть передати ці кредити іншим установам за допомогою відповідних документів і зустрічей представників обох сторін.

Раніше ми повідомляли, що загрожує українцям за несплату кредитів. Також ми писали, що в Україні зміняться правила видачі кредитів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.