Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні зміняться правила видачі кредитів: чому це добре для українців

В НБУ запроваджують нововведення, як може допомогти багатьом українцям уникнути кредитних пасток

Фото: Unsplash

Небанківські фінустанови видаватимуть кредити за новими правилами

Фото: Unsplash

Національний банк України вводить норму, за якою небанківські фінансові установи повинні повідомляти, на яких умовах кредитують громадян на своїх вебсайтах та у рекламі. Таким чином споживач отримуватиме необхідну інформацію ще до того, як підпише договір та зможе зрозуміти, наскільки вигідні для нього умови.

Про це повідомила пресслужба регулятора.

"Послуги з надання споживчого кредиту мають бути відомі разом з іншими умовами кредиту, а не приховуватися на вебсторінках та в розділах, які не пов'язані з послугою", – йдеться у повідомленні.

Також споживач має наперед отримати інформацію, які наслідки йому загрожують, якщо він, наприклад, порушить угоду про споживчий кредит.

Якщо інформацію про кредитування небанківська фінустанова публікуватиме на інших сайтах, тоді на цьому сайті мають бути, крім реклами, гіперпосилання на сайт установи з повним переліком умов позики.

Також у Національному банку зазначили, що до 1 січня 2024 року на онлайн платформах усіх кредитних установ мають запрацювати калькулятори загальних витрат за позиками.

Кому з українців спишуть кредитні борги

Під час повномасштабного вторгнення багато українців втратили нерухомість та транспортні засоби. Тому уряд дозволив списати кредити, які оформлювали фізособи, якщо їхнє майно зазнало пошкоджень або було знищене. Втім, від кредитів звільнять за наступних умов:

  • нерухомість – єдине місце для проживання сім’ї боржника;
  • автомобіль – єдиний транспортний засіб сім’ї станом на 23 лютого 2022 року, плюс автівку неможливо відремонтувати чи відновити, або ж це економічно невигідно;
  • станом на 23 лютого 2022 року борг не може бути простроченим більше, ніж на 7 днів.

Якщо ці умови вам підходять, тоді варто написати заяву та надати її своєму кредитору після скасування воєнного стану. Також для успішного списання заборгованості необхідно надати документи, що підтверджують вище вказані умови.

Як банки продають кредити

Раніше адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Миколою Максимов розповів редакції сайту Pro Гроші про існування двох найпопулярніших методів продажу кредитів.

Так, перший з них – продаж позики через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. А другий – прямий обмін кредитами між банками.

До слова, ми вже розповідали, чи беруть українці позики під час війни. Також ми писали, чи продовжують в Україні свою роботу колектори.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.