Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Зекономить сотні тисяч: кому потрібно оформити медичне страхування і чому

Разом з експертом розповідаємо, яке медичне страхування збереже ваші гроші, а яке – спустошить гаманець

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Страхование в Украине сильно отличается от других стран

Фото: Pexels, Уніан. Колаж: Pro Гроші

Медичне страхування зараз актуальне як ніколи, оскільки його суть в тому, щоб уникати великих витрат на лікування у разі непередбачуваної ситуації. Наприклад, після початку віялових відключень світла почастішали випадки травм від вибухів побутового газу у квартирах, оскільки люди стали приносити додому балони з блакитним паливом для приготування їжі.

Багатьом опція "страхування" відома через роботу, а хтось задумується над цим просто так, щоб відчувати себе більш захищеним та впевненим у майбутньому. Сайт Pro Гроші поспілкувався з генеральним директором Асоціації "Страховий бізнес" В’ячеславом Черняховським про те, чи зекономить вам гроші медичне страхування та у якому випадку.


Як це працює?

За словами експерта, система медичного обслуговування та страхування в Україні сильно відрізняється від системи в інших країнах.

Наприклад, у Британії медичне страхування є основою всього, а гідне лікування ви можете отримати лише за його наявності. У зворотному випадку, це буде або дуже дорого або дуже неякісно.

Рівень забезпечення обладнанням там дуже непоганий, а от кваліфікованих лікарів катастрофічно не вистачає, особливо зараз. Виявилося, що британці опинилися у ситуації, коли в аптеці ти можеш купити виключно вітаміни чи парацетамол, а більше нічого без рецепта не купиш. Для того щоб потрапити до лікаря, ти маєш записатись і чекати до кількох тижнів.
В’ячеслав Черняховський

В’ячеслав Черняховський

Генеральний директор асоціації Страховий бізнес

В Україні отримати медичну допомогу можна і без страхування, воно є вибором кожної окремої людини й компанії. Лікарів поки вистачає, натомість якість наданих послуг страждає через нестачу сучасної техніки.

Страхування потрібно людям, яким важко одразу викласти велику суму коштів за лікування. Це було дуже помітно під час коронавірусу, коли місце у хорошому стаціонарі коштувало близько 100 тисяч гривень, — пояснює експерт.

Зауважте, що зазвичай страхова медицина не покриває стоматологію, навіть у таких країнах як Велика Британія. Хіба що ви не купили якийсь суперпреміум пакет індивідуальних послуг.

Онкологічні захворювання також не покриваються, на такі випадки Черняховський радить купувати спеціальне страхування від критичних захворювань, це обійдеться приблизно у 300 євро на рік (понад 11 тис. грн за нинішнім курсом), але виплати можуть сягати сотень тисяч чи навіть мільйона гривень.

Але, якщо ви, наприклад, зламаєте ногу чи захворієте на пневмонію — страхова має це покрити й вам не доведеться платити власні кошти за такі раптові та небажані процедури.

Чи просто купити страхування?

Найпоширенішою практикою в Україні є страхування своїх співробітників, а інколи і їх родичів від компанії. Організація звертається до страхової компанії, обирає пакет страхування, в залежності від кількості співробітників і виду діяльності, та отримує певну ціну за одного працівника.

Далі компанія або самостійно оплачує страхування, або частково, або просто пропонує працівнику. Навіть в останньому випадку стандартний пакет може собі дозволити людина із середнім рівнем зарплати в Україні.

А от якщо ви самостійно вирішите звернутися до страхової компанії, то умови вам навряд чи сподобаються. Черняховський каже, що таку суму навряд чи потягне людина із середньою зарплатою.

Чому компанії не хочуть продавати страхування окремим особам?

Коли людина сама приходить за страхуванням — це нетипова ситуація, яка "напружує" страхову компанію.

Коли приходить одна людина, страхова не знає, наскільки вона хвороблива, які у неї хронічні захворювання. Звісно вона заповнює певну форму опитувальника, але якщо виявиться, що надана інформація неправдива — що робити? Судитися чи відмовляти? Страхова вважає за краще взяти більше коштів, автоматично враховуючи, що людина "середньо-хвора", але це все відобразиться на вартості, — каже Черняховський.

Тому повне страхування для однієї особи буде розраховуватись індивідуально і може доходити до тисячі доларів на рік.

Найкраще — це зробити страхування від організації, де ви працюєте. Експерт радить зібрати хоча б 10 охочих і тоді ціна буде іншою.

Коли страхування відбувається для працівників певної компанії, то теорія ймовірності більше працює на користь страхової.

Хтось може не використати свій "бонус" жодного разу на рік, а хтось звертатиметься частіше, але у сумі це даватиме змогу і виплачувати гроші тим, хто їх потребує, і заробляти.

Страхування колективів набагато дешевше, у першу чергу тому, що є кількісний розподіл. Тобто немає необхідності дуже прискіпливо визначати стан здоров’я конкретної особи, — розповідає генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес".

Яке страхування зекономить?

Якщо вам пропонують медичне страхування від роботи — не відмовляйтеся, у випадку непередбачуваної ситуації це зекономить вам багато грошей.

Також у такі пакети часто входить безплатний медичний огляд раз на рік, і навіть якщо вам доведеться заплатити певний внесок — це точно окупиться.

У випадку, коли ваша компанія не передбачає медичного страхування, спробуйте назбирати однодумців серед своїх колег і все ж вимагати страхування колективу.

Якщо ж ви вирішили страхувати себе в індивідуальному порядку — будьте готові не зекономити, а переплатити принаймні у перший рік. Далі, коли компанія зрозуміє, що ви не така то й хвороблива людина, вона може знижувати вартість страховки для вас кожного наступного року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чим насправді відрізняються державні клініки від приватних і розповідав, скільки коштує народити в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.