Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Будь-який каприз за ваші гроші. Чому приватні клініки насправді не краще державних

На реальних історіях українців розбираємось, яка медицина краще — приватна чи безплатна

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Чи є сенс платити приватним клінікам

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Безплатна медицина є далеко не в усіх країнах, тож можна вважати, що українцям пощастило. Але люди чомусь все частіше звертаються до приватних лікарів, а деякі взагалі уникають будь-яких державних закладів, мовляв, лікарів нормальних там немає та ще й умови жахливі.

Так це чи ні, сайт Pro Гроші розбирався разом з українцями.


Чому ви уникаєте безплатної медицини?

Таких людей чимало й у кожного історія своя. Хтось просто не хоче витрачати час у чергах і має фінансову можливість уникнути зайвих витрат часу та перенаправлення від одного лікаря до іншого, а у когось історії більш небезпечні.

Євгенія мешкає у маленькому населеному пункті на Київщині й після одного випадку зареклася ходити до державної лікарні у своєму районі.

Це було ще давно, у мене з’явилася дивний висип та зуд по всьому тілу, ми пішли до місцевого лікаря і він сказав, що це скарлатина, та виписав ліки. Коли ми купували ліки, аптекарка спитала, для кого вони, моя мама сказала, що для мене, і фармацевтка сказала, що це дуже сильні ліки для підвищення тиску, — розповідає дівчина.

Тоді родина відвідала лікаря у приватному закладі й виявилось, що не лише ліки були небезпечними, а й діагноз неправильним. "Скарлатина" виявилась алергічною реакцією на інший препарат.

Багато "травм", які відбивають бажання користуватися благами безплатної медицини, нанесли лікарі, які працюють із найделікатнішим, а саме — гінекологи. У багатьох страх перед цими фахівцями з’являється ще з юності, через шкільні огляди, грубість від лікарів, незручні питання тощо, та бувають й інші історії.

Олена розповіла нам, що на огляді у державній клініці гінекологиня настирливо пропонувала їй купити гомеопатичні пігулки під різними приводами.

Коли жінка відмовилась, лікарка навмання назвала їй діагноз, який неможливо поставити під час простого огляду і знову почала продавати "диво-пігулки".

Інший бік медалі

А от киянин Олександр не згоден з тим, що у державних клініках немає нічого хорошого. Чоловік служить у лавах ЗСУ й отримав осколкове поранення у гарячій точці на фронті.

Рана була серйозною та дуже глибокою, але лікарі в одній з лікарень, яка навіть не була військовим шпиталем, провели дуже складну операцію та дістали металевий уламок.

Лікарня була державною, за всі маніпуляції чоловік не заплатив ані копійки, але впевнений, що за гроші краще б не зробили.

Потім була реабілітація, яку військовий проходив у державній лікарні у Києві й залишився задоволений усіма фахівцями.

Потім потрібно було пройти додаткову медичну комісію, і лікар з ВЛК сказала мені, що висновки лікарів з державних клінік, а особливо медичних інституцій, користуються в них більшою повагою. На їх рішення більше зважають, ніж на висновки приватних медиків, — розповів Олександр.

Приватні клініки — не панацея

Здавалося б, заплатив, і не маєш думати про жодні проблеми, а лікарі обов’язково виявляться кращими з кращих. Насправді ж, ціна не завжди є показником якості та професіоналізму.

Разючу історію розповіла нам пані Людмила, яка кілька років тому зверталася до лікарів у найрізноманітніших приватних клініках із проблемою болю в серці та сильної задишки.

Жінці за її ж гроші казали більше займатися спортом та схуднути, щоб проблеми зникли, але усе лише погіршилось.

Потім Людмила потрапила до іншого кардіолога, який обстежив її та виявив, що біля серця застряг прозорий шматок пластикового катетера, який залишився в організмі жінки від операції, яку вона робила багато років тому, і з током крові попав до серця. Пацієнтку довелось знову оперувати.

Скільки це коштує?

У державній лікарні, якщо ви хочете потрапити до вузького спеціаліста, вам спочатку потрібно відвідати сімейного лікаря, який випише направлення, і тоді, якщо випадок не екстрений, доведеться почекати.

Саме це і дратує багатьох зайнятих людей, які не можуть тинятися від кабінету до кабінету та готові заплатити за розв'язання проблеми.

Розцінки у різних клініках різні, також відрізняються в залежності від спеціаліста. Наприклад, до звичайного гінеколога у Києві можна сходити від 400-500 грн, а до професорів у цій галузі потрапити на прийом можна за понад 1 000 грн.
Приблизно такі ж розцінки на ендокринологів, а от лікарі більш специфічних спеціальностей, наприклад, алергологи, завжди дорожче.

Ціни за візит до такого лікаря стартують з 900 грн і доходять майже до 2 000 грн.

Заплатити за хорошого лікаря не шкода, а от ціни на деякі процедури бувають завищеними. Наприклад, у популярній мережі приватних клінік Києва звичайна флюорографія коштує понад 500 грн.

На цю маніпуляцію ви можете записатися навіть без направлення від сімейного лікаря і зроблять її безплатно, потрібно лише купити плівку.

Також недешево коштують різні УЗД, звичайні процедури, як от, крапельниця, які у державній клініці зроблять не гірше, але безплатно.

Що робити?

Як завжди, вирішувати лише вам. Хорошого лікаря можна знайти й у державних лікарнях і у приватних, головне — шукати.

Зараз відгуки про лікарів приватної практики можна прочитати на спеціальному порталі, який збирає інформацію про всі клініки.

Про лікарів із державних установ теж можна дізнатися все за пошуком, ну і, нарешті, ніхто не скасовував "сарафанне радіо". Попросіть когось із близьких порекомендувати вам спеціаліста з власного досвіду або спробуйте відвідати кількох спеціалістів, поки не знайдете свого.

Не ведіться на дороговартісність послуг, це мало про що говорить, і пам’ятайте, що безліч спеціалістів, які зараз працюють у секторі приватної медицини, проходили інтернатуру та навчалися у державних закладах.

Раніше сайт Pro Гроші порівнював якість послуг у державних та приватних пологових будинках та дитячих садочках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.