Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Збір закрито! Чи треба сплачувати податок за донати на ЗСУ

Податківці пояснили, чи повинні оподатковуватися кошти, перераховані на благодійність

Фото: АрміяInform, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Волонтерам пояснили, чи треба сплачувати податки

Фото: АрміяInform, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час повномасштабної війни багато цивільних українців хочуть допомогти армії. Є ті, хто надсилає кошти на потреби українських військових, а є ті, хто збирає такі донати. Однак виникає питання, чи потрібно у такому разі сплачувати податок з отриманих на особисті рахунки грошей.

У Державній податковій службі опублікували роз'яснення.

Українці поцікавилися, чи будуть оподатковуватися гроші, які надходили у 2022 році та продовжують надходити у 2023 році на рахунки фізосіб як донати.

Податківці пояснили, що благодійна допомога, отримана на рахунки фізичної особи, не включається до його загального оподатковуваного доходу, якщо така фізособа зареєструвалася у Реєстрі волонтерів до 1 січня 2023 року.

Волонтеру, який зареєструвався в Реєстрі до січня 2023 року, не потрібно сплачувати 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% збору з грошей, які він зібрав на вказані рахунки з 24 лютого 2022 року і витрачав їх на купівлю товарів та послуг на потреби підрозділів ЗСУ та інших підрозділів.

Однак є умова – волонтер повинен надати документальне підтвердження витрат на благодійну допомогу.

Скільки ще волонтери не платитимуть податки

Ті кошти, які збирають зареєстровані волонтери, не будуть оподатковувати до 31 грудня року, наступного за роком, в якому буде скасовано воєнний стан в Україні.

Водночас податківці не розкрили питання оподаткування коштів українців, які не зареєструвалися у Реєстрі волонтерів, але збирають на свої рахунки гроші на потреби ЗСУ.

Що буде з незареєстрованими волонтерами

В ДПС у відповідь на запит видання БізнесЦензор повідомили, що інші правила діють для тих, хто не зареєструвався до 1 січня 2023 року у Реєстрі волонтерів. Кошти, отримані такою особою на свої рахунки чи банківські картки, включаються до її загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інший дохід з відповідним оподаткуванням.

Тобто такі волонтери будуть зобов'язані подати податкову декларацію і сплатити 18% ПДФО та 1,5% військового збору з грошей, які вони зібрали на потреби ЗСУ.

Що відомо про скандал довкола оподаткування волонтерів

Він спалахнув на початку червня. Міністр фінансів України Сергій Марченко на фоні цього запевняв, що "жодних податків з тих товарів, які передаються ЗСУ, сплачувати не потрібно".

Він пояснив, що це діюча норма Податкового кодексу. Тут не може бути жодних інших тлумачень.

"Наголошую, ті волонтери, хто офіційно ведуть свою діяльність для допомоги армії, не сплачують ЖОДНИХ податків", – констатував Марченко.

Але існує постанова уряду із переліком товарів, які можуть вважатися благодійною допомогою та які не повинні оподатковувати. Однак волонтери нарікають, що в цьому переліку є не всі необхідні ЗСУ товари. Зокрема, там не було дронів.

Раніше ми писали про те, чи можна забронювати волонтерів від мобілізації. Також ми розповідали, що потрібно, аби стати волонтером в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.