Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скандал з податками волонтерів обріс новими деталями: що озвучив глава Мінфіну

Голова Мінфіну Сергій Марченко відреагував на скандал щодо оподаткування зборів для ВСУ, які здійснюють офіційні волонтери

Фото: Facebook, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

Сергій Марченко про податки для волонтерів на речі для ЗСУ

Фото: Facebook, Міноборони. Колаж: Pro Гроші

1 червня в мережі з’явилася новина, яка викликала широкий резонанс і суперечки. Мова про можливий податок на доходи фізичних осіб і військовий збір на товари, які волонтери передають ЗСУ. Міністр фінансів України Сергій Марченко прокоментував ситуацію та висловив позицію стосовно податків.

Про це він написав на особистій сторінці в соціальній мережі Facebook.

За словами високопосадовця, жодні речі, що відправляються військовослужбовцям в якості волонтерської допомоги, не можуть оподатковуватися. Тобто офіційно зі зборів і товарів не потрібно сплачувати податок на доходи фізичних осіб (18%) і військовий збір (1,5%).

"Хочу запевнити, що жодних податків з тих товарів, які передаються ЗСУ, сплачувати не потрібно. Це діюча норма Податкового кодексу. Тут не може бути жодних інших тлумачень. Наголошую, ті волонтери, хто офіційно ведуть свою діяльність для допомоги армії, не сплачують ЖОДНИХ податків", – констатував Марченко.

Але існує постанова №112 "Про затвердження переліку засобів, товарів (робіт, послуг), сума (вартість) благодійної допомоги для закупівлі або у вигляді яких не включається до оподатковуваного доходу платників податку на доходи фізичних осіб" від 2016 році. В цьому документі дійсно немає деяких технологічних товарів, які необхідні ЗСУ, зокрема дронів.

Тож фактично податкова може вимагати сплати коштів з тих товарів, які не включені до переліку. З оглядну на застарілість постанови Сергій Марченко обіцяв, що 2 червня під час засідання Кабміну ініціює внесення дронів у список.

З чого почався конфлікт

Громадські активісти хотіли домогтися розширення переліку товарів у постанові, тож звернулися до міністерств за узгодженням ініціативи. Вони отримали схвальне рішення Міноборони, Мінцифри, Мінекономіки, Мін'юсту та Мінсоцполітики, водночас Мінфін відмовив діячам у розгляді.

1 травня слова активістки Любов Шипович в Facebook процитували ЗМІ, зазначивши, що волонтерка отримала наступну відповідь у Міністерстві фінансів: "А якщо військові замовлять пеньюари?". Це швидко отримало розголос і змусило очільника органу публічно відреагувати.

Нагадаємо, щоб мати офіційне звільнення від оподаткування, треба зареєструватися в Державному реєстрі волонтерів. В Україні наприкінці 2022 року набули чинності зміни до Закону №2747 "Про благодійну діяльність та благодійні організації". В ньому сказано, що сума допомоги, яку зібрали до початку повномасштабного вторгнення, не включається до загального річного оподатковуваного доходу за умови реєстрації волонтера до 1 січня 2023 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні змінили порядок виплат волонтерам з інвалідністю та розповідав, скільки нарахують та які умови. Також ми повідомляли, як стати волонтером і не натрапити на проблеми з податковою.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.